Επιμένει ο Μ. Γλέζος: «Σε κίνδυνο η ενότητα της χώρας αν η κυβέρνηση δεν κρατήσει τον λόγο της»

Τι δήλωσε σε συνέντευξή του στην Corriere della Serra

​Πιστός στην αυστηρή του στάση απέναντι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μένει ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Μ. Γλέζος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα, Corriere della Serra προειδοποιεί πως αν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αναπτυχθούν ακραίες δυνάμεις στην Ελλάδα και ο κίνδυνος αυτός θα εκραγεί αν η κυβέρνηση αποδειχθεί μη ικανή να κρατήσει το λόγο της», είπε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία, ο Μ. Γλέζος τόνισε ότι «το να τροφοδοτούμε τη σύγκρουση είναι λάθος. Πρέπει να υπερασπισθούμε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι ο γερμανικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματα που διέπραξε το Τρίτο Ράιχ».

Όσο για το αίτημα των πολεμικών επανορθώσεων, ζήτημα στο οποίο ο ίδιος έχει πρωτοστατήσει, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Πρόκειται, κυρίως, για μια ηθική ευθύνη. Η Γερμανία έχει την υποχρέωση να δώσει όσα οφείλει, έστω και αν επρόκειτο για ένα μόνο μάρκο. Ορθώς το Βερολίνο δέχθηκε να καταβάλει τα χρέη που αναγνωρίσθηκαν σε χώρες όπως η Πολωνία και η Γιουγκοσλαβία, ή να αποζημιώσει θύματα ναζιστικών σφαγών που διαμένουν στο Ισραήλ, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ τους αρχαιολογικ��ύς θησαυρούς, που έκλεψε από τη χώρα μας και δεν αντιμετώπισε το θέμα των επανορθώσεων προς την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο».

Ο Μ. Γλέζος τόνισε επίσης ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι εφικτή, υπογραμμίζοντας ότι το ενιαίο νόμισμα είναι το καλύτερο σενάριο για την ΕΕ, υπό τον όρο βέβαια να μην μετατραπεί σε μέσο καταπίεση.

Ερωτηθείς, για τον ρόλο που φαντάζεται ότι θα διαδραματίσει η Ελλάδα στο μέλλον της Ευρώπης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

«Η Ευρώπη είναι ένας ελληνικ��ς όρος που σημαίνει "εκείνη η οποία διαθέτει ευρύ βλέμμα". Μια ετυμολογία η οποία παραπέμπει σε πολλαπλή αντίληψη, μια πολυσήμαντη ρίζα. Mέσα σε αυτή την ταυτότητα πρέπει να υπάρξει θέση για όλους, Έλληνες, Ιταλούς, Γερμανούς, Ισπανούς».

Τέλος, αναφερόμενος στην ιστορική στιγμή που εκείνος και ο Λάκης Σάντας κατέβασαν από την Ακρόπολη την ναζιστική σημαία, ο Μ. Γλέζος είπε:

«Η σβάστικα ήταν ύβρις στη Δημοκρατία και αποτελούσε απόδειξη της σκλαβιάς μας. Επέλεξα εκείνη τη συγκεκριμένη νύχτα, με τον φίλο μου, Απόστολο Σάντα, διότι ο Χίτλερ είχε μόλις δηλώσει ότι με τη λήξη της μάχης της Κρήτης η Ευρώπη είχε απελευθερωθεί από τους εχθρούς. Η σημαία έπρεπε να αφαιρεθεί αμέσως, η περίοδος της αντίστασης είχε αρχίσει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top