Γερμανός αξιωματούχος: «Βάλαμε τα γέλια με τους πανηγυρισμούς Βαρουφάκη – Τσίπρα»

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου»

Γερμανός αξιωματούχος: «Βάλαμε τα γέλια με τους πανηγυρισμούς Βαρουφάκη – Τσίπρα»

​Με αρκετή δόση ειρωνείας σχολίασε Γερμανός αξιωματούχος την προσπάθεια του Γιάνη Βαρουφάκη και του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής σαν δική τους νίκη.

«Γελάσαμε ακούγοντάς το, αλλά δεν θελήσαμε να του δώσουμε συνέχεια. Το κείμενο της συμφωνίας μιλά από μόνο του», δήλωσε αξιωματούχος από το περιβάλλον του Β. Σόιμπλε στον ανταποκριτή του Βήματος στο Βερολίνο, Ν. Χειλά, ο οποίος παραδέχθηκε όμως ότι «η νέα κυβέρνηση έδειξε ένα σθένος στις διαπραγματεύσεις που ήταν εντελώς ανύπαρκτο στις προκατόχους της».

Σύμφωνα μάλιστα με τον Ν. Χειλά, το Βερολίνο είναι έτοιμο να δείξει γενναιοψυχία στον… ηττημένο δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Όταν λέμε, ότι αποδεχόμαστε μια μέγιστη δυνατή ευελιξία εκ μέρους της Αθήνας εντός του τρέχοντος προγράμματος, το εννοούμε στα σοβαρά. Όπως εννοούμε στα σοβαρά, ότι συμφωνούμε και με την πρόταση του Έλληνα υπουργού για διατήρηση του 70% του σημερινού προγράμματος και την αντικατάσταση του 30% με μέτρα που θα επιλέξει ο ίδιος».

Θέτουν βέβαια ως βασική προϋπόθεση ότι τα νέα μέτρα που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερα» και δεν θα γίνονται εις βάρος του ελληνικού προϋπολογισμού ή των χρημάτων των δανειστών.

Τι εννοεί όμως το Βερολίνο με τον όρο ευελιξία;

Ο ίδιος αξιωματούχος φέρνει ως παράδειγμα τις αποκρατικοποιήσεις.

«Αν η Αθήνα λέει, ότι η ιδιωτικοποίηση εταιριών του δημοσίου είναι ασύμφορη, επειδή δεν βρίσκει αγοραστές, ή επειδή η τιμή πώλησης είναι εξευτελιστική, εντάξει, το αποδεχόμαστε. Τότε όμως, πρέπει να αντικαταστήσει το κενό σε έσοδα που προκύπτει από τη μη πώληση με εισπράξεις από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Τονίζει μάλιστα ότι το βασικό για την Γερμανία ήταν η αναγνώριση του τρέχοντος προγράμματος και ότι από τη στιγμή που η Αθήνα το έκανε, το Βερολίνο δεν είχε κανένα λόγο να διατηρήσει την σκληρή του στά��η.

Όσον αφορά στις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, ο Γερμανός αξιωματούχος ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία.

«Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία – αργότερα δεν θα είναι δυνατή καμιά συμφωνία», είπε με νόημα.

Αυτό άλλωστε δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, Μ. Γιέγκερ, ξεκαθαρίζοντας ότι:

«Αν το πρόγραμμα δεν εγκριθεί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, θα λήξει οριστικά και αμετάκλητα η ισχύς του» είπε.

Αν συμβεί αυτό, στη θέση του πρέπει να μπει ένα νέο πρόγραμμα, για την έγκρισή του οποίου όμως οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν πολύ. Σ’ αυτό το διάστημα η Ελλάδα θα είναι οικονομικά μετέωρη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top