Σήμερα η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup- ΑΥΤΑ είναι τα μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση

Αν εγκριθούν θα αξιολογηθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο

Σήμερα η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup- ΑΥΤΑ είναι τα μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση

​Σήμερα, το πρωί, θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει στους εταίρους μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση «κινούνται» στο πλαίσιο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, με τη λίστα να περιλαμβάνει τις εξής μεταρρυθμίσεις:

- Ολόκληρο τον πρώτο πυλώνα της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
- Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

- Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

α. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
β. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
γ. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
δ. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
ε. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

Σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις, ενώ δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Εάν αυτά τα μέτρα εγκριθούν από τους εταίρους μας θα αξιολογηθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Στην συνέχεια και αφού σταλεί η λίστα, θα πραγματοποιηθεί κυβερνητικό συμβούλιο όπου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης θα ενημερώσουν τους υπουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη τηλεδιάσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας θα αξιολογηθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων από το EuroWorking Group. Μάλιστα στην τηλεδιάσκεψη αυτή θα συμμετάσχει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, αλλά και ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μποσκοβισί.

Τέλος στις 15:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία ακόμα συνεδρίαση του Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης με την συμμετοχή του κυρίου Βαρουφάκη, όπου θα γίνει μία πρώτη προσέγγιση των προτάσεων της Ελλάδας. Αν όλα πάνε καλά, η λίστα που θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση θα εγκριθεί, διαφορετικά δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ένα ακόμα Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top