Tι κερδίσαμε και τι χάσαμε από τη συμφωνία του Eurogroup

Η «παγίδα» με τα ομόλογα του Ιουλίου

Tι κερδίσαμε και τι χάσαμε από τη συμφωνία του Eurogroup

​Η συμφωνία του Εurogroup της Παρασκευής, μπορεί να μην έχει πολύ μεγάλη σχέση με τον προεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ, για τον μετεκλογικό όμως, όπως τόνισε η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, είναι μια έντιμη και επωφελής συμφωνία, στην οποία και οι δύο πλευρές έκαναν πίσω.

Δώσαμε:

1. Την αξιολόγηση: Θα υπάρχει τακτικός έλεγχος από τους θεσμούς για να εκταμιεύονται οι δόσεις όπως γινόταν τα τελευταία πέντε χρόνια.
2. Την παύση των μονομερών ενεργειών: Κανένα νομοσχέδιο όπως εξήγησε και ο υπουργός Οικονομικών, δεν θα περνά και δεν θα κατατίθεται στη Βουλή, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων.
3. Τα 11 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Ένα ποσό από αυτά τα χρήματα έλεγαν στην κυβέρνηση ότι θα χρησιμοποιηθεί για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Όμως τα πήραν πίσω όλα οι Ευρωπαίοι, ξεκαθαρίζοντας ότι τα λεφτά αυτά είναι μόνο για τις τράπεζες.

Πήραμε:

1. Ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα: Δεν ξέρουμε πόσο θα είναι ακριβώς αφού δεν αναφέρεται στη συμφωνία. Πληροφορίες πάντως της δημοσιογράφου Κάτιας Μακρής λένε πως συζητήθηκε και το 1,5% που θέλει η Αθήνα αλλά και το 2% στο οποίο προσανατολίζονται οι εταίροι.
2. Χρόνο τεσσάρων μηνών
3. Μια ευελιξία στα μέτρα: Πολλά από τα παλιά μέτρα θα διατηρηθούν, όμως η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να αντικαταστήσει κάποια, με άλλα πιο ήπια και λειτουργικά μέτρα τα οποία δεν θα επιβαρύνουν την κοινωνία.

Τρεις ημερομηνίες «κλειδιά» για την Αθήνα

1. Δευτέρα 23/2: Το πακέτο αυτών των πιο ήπιων μέτρων θα ήθελε η κυβέρνηση να γίνει αποδεκτό από τους εταίρους για να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα
2. Τέλος Απριλίου: Θα αξιολογηθεί το πώς πάει ο προϋπολογισμός μέχρι τότε και θα εκταμιευτεί ένα μέρος ή ολόκληρη η παλιά δόση.
3. Τέλος Ιουνίου: Το τέλος της παράτασης θα μας βρει σε μία δύσκολη στιγμή γιατί τον Ιούλιο λήγει το μεγάλο πακέτο ομολόγων ύψους 6,5 δις. Αν μέχρι τότε η κυβέρνηση τα έχει καταφέρει και ο προϋπολογισμός έχει πάει όπως πρέπει, τότε, δεν θα υπάρχει κανένα θέμα. Αν όμως δεν τα έχει πάει καλά, τότε, η διαπραγμάτευση για το επόμενο πρόγραμμα θα γίνει πάλι με την Ελλάδα να είναι υπό την απειλή κατάρρευσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top