ΣΥΜΦΩΝΙΑ για τετράμηνη παράταση:Τι προβλέπει η απόφαση-Αυστηρή παρέμβαση Ντράγκι στο Eurogroup

Δέσμευση της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις και ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος

​Μετά από τρεις συνεδριάσεις σε διάστημα δέκα ημερών, οι χώρες της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία με την Ελλάδα, αφού προηγουμένως όλες οι πλευρές προέβησαν σε συμβιβασμούς.

Η συμφωνία, όπως αναλυτικά γράψαμε το βράδυ της Παρασκευής στο star.gr, προβλέπει την παράταση του ελληνικού προγράμματος για τέσσερις μήνες, ενώ η διαδικασία επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια θα αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη, αφού η κυβέρνηση στείλει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες κατάλογο με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα δεσμεύεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος, επίσης η χώρα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις, χωρίς να πάρει κανένα μέτρο με αρνητικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό. Η Ελλάδα δεσμεύεται επίσης να αποπληρώσει το χρέος στους δανειστές, ενώ από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανοίξει πάλι τη στ��όφιγγα της φτηνής ρευστότητας και η κυβέρνηση μέσα από την ευελιξία του προγράμματος θα επιχειρήσει να περάσει κάποια μέτρα.

Η συμφωνία δεν προβλέπει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, εισπρακτικών και μεταρρυθμίσεων πέραν εκείνων του προγράμματος.

Ωστόσο, παγώνουν όλες οι εξαγγελίες και τα μέτρα που έχουν υποβληθεί στη Βουλή μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και οι εταίροι δεσμεύονται να επανεξετάσουν την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην Ελλάδα.
Όπως διαβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ, τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τις τράπεζες αν τα χρειαστούν, μετά από ελληνικό αίτημα.

Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος (μνημονίου) θα δοθούν στην Ελλάδα τα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν ως δόσεις, εκ των οποίων το 1,9 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Η αξιολόγηση θα γίνει κανονικά από έναν μηχανισμό, που δεν θα λέγεται τρόικα, αλλά "ευρωπαϊκοί θεσμοί", ενώ πριν από την εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων θα πρέπει να λαμβάνεται ομόφωνα απόφαση από το Εurogroup, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη την επίτευξη των στόχων.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια που να ακυρώνει μνημονιακές αποφάσεις, ενώ για κάθε αλλαγή που θα ζητεί από το υφιστάμενο πρόγραμμα οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνούν από κοινού και να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Με απλά λόγια, μέτρα που αποσύρονται θα αντικαθίστανται από άλλα ισοδύναμου χαρακτήρα.

Καθοριστική παρέμβαση Ντράγκι

Στο χθεσινό Eurogroup καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η παρασκηνιακή παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης

Πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Ντράγκι ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολύ αυστηρό τόνο από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης και τους υπουργούς να κλείσουν το ελληνικό ζήτημα.

«Πρέπει να φτάσετε σε συμφωνία η κατάσταση με τις ελληνικές τράπεζες ��ίναι κρίσιμη (εκροές καταθέσεων) και δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο χρόνου» φέρεται να είπε ο κ.Ντράγκι, προσθέτοντας ότι δεν κινδυνεύει μόνο η Ελλάδα αλλά και η υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Δείτε επίσης:

Βαρουφάκης: Η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα σε μια νέα κατεύθυνση-Δεν είναι ώρα για εορτασμούς

Σόιμπλε: Δεν θα πάρουν δεκάρα οι Έλληνες αν δεν ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα

Το ανακοινωθέν του Eurogroup (Μεταφρασμένο στα Ελλ��νικά)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top