ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ το Eurogroup: Έκλεισε η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ελλάδας-εταίρων-Δόθηκε παράταση χωρίς νέα μέτρα

Ισπανία και Πορτογαλία προσπάθησαν να τη μπλοκάρουν-Πρώτη δημοσίευση:20/02/2015 19:40

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ το Eurogroup: Έκλεισε η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ελλάδας-εταίρων-Δόθηκε παράταση χωρίς νέα μέτρα
​Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Eurogroup. Ελλάδα και πιστωτές φέρονται να συμφώνησαν στην επέκταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες χωρίς νέα μέτρα λιτότητας.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star Channel στις Βρυξέλλες Θ.Αθανασίου, οι εταίροι και οι ελληνικές αρχές κατέληξαν σε μια συμφωνία που έχει καταγραφεί σε κείμενο δύο σελίδων, το οποίο παρουσιάστηκε νωρίτερα, στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κείμενο δεσμεύει την Ελλάδα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, μιλά για 4μηνή και όχι 6μηνη παράταση και δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας, αλλά ...άλλες μεταρρυθμίσεις, που δεν θα σχετίζονται με όσα προέβλεπε το μνημόνιο.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μάλιστα διευκρίνιζαν ότι οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνούνται αφορούν καταρχήν την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ "παγώνουν" ταυτόχρονα τα "εξωφρενικά" κατά την ελληνική κυβέρνηση, πρωτογενή πλεονάσματα που υπολογίζονταν έως σήμερα.
Παράλληλα, ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει στις μεταρρυθμίσεις την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Star Channel, στις Βρυξέλλες, Σπύρο Δημητρέλη, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης Ισπανία και Πορτογαλία επιχείρησαν να μπλοκάρουν της κοινής δήλωσης της ελληνικής κυβέρνησης και του Eurogroup, ωστόσο αυτές οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, ωστόσο θα γίνει αξιολόγηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από την πρώην τρόικα δηλαδή, επί των προτάσεων που θα υποβάλει στο υπόμνημα της, η ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Δευτέρα
Όσον αφορά τις εξαγγελίες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, για αυτές θα υπάρχει περιορισμένη εφαρμογή και σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρχουν παρεμβάσεις που θα επηρεάζουν το κείμενο που συμφωνήθηκε απόψε.
Σύμφωνα με πηγή της ΕΚΤ πάντως, θα ακολουθήσουν και άλλες διαβουλεύσεις των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών, αυτούς που μέχρι πρόσφατα ονομάζαμε τρόικα, ώστε να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα δημοσιονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015. Ωστόσο, την Κυριακή δεν θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη, όπως ήθελαν κάποιες πληροφορίες, αντιθέτως όπως λένε οι Βρυξέλλες, οι τεχνικές συζητήσεις θα γίνουν αργότερα!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top