Προκαλούν Γερμανοί αξιωματούχοι: «Έλληνες ψευτόμαγκες Τσίπρας και Βαρουφάκης»

Εμπρηστικές δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα της διαπραγμάτευσης

​Λάδι στη φωτιά ρίχνουν κυβερνητικοί εταίροι της Άνγκελα Μέρκελ, δυναμιτίζοντας με εμπρηστικές δηλώσεις το κλίμα της διαπραγμάτευσης και επιμένοντας στην σκληρή γραμμή Σόιμπλε.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα των Βαυαρών Χριστιανοδημοκρατών, Αντρέας Σόιερ, o οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι ο Β. Σόιμπλε φέρεται με συνέπεια.

«Οι Έλληνες ψευτόμαγκες, Τσίπρας και Βαρουφάκης, βλέπουν τώρα ότι στο ευρωπαϊκό πεδίο δεν μετράνε μόνο η χαλαρή συμπεριφορά και οι επιφανειακές φλυαρίες, αλλά μόνο το ουσιαστικό περιεχόμενο. Αυτό δεν υπήρξε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αν και χθες διαφοροποιήθηκε από τον Β. Σόιμπλε δήλωσε στην εφημερίδα Bild:

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώνουν για να είναι η κατάσταση πιο εύκολη για την ελληνική κυβέρνηση».

Στο ίδιο κλίμα και ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντερ, ο οποίος στην ίδια εφημερίδα δήλωσε πως «οι κανόνες της ΟΝΕ δεν επιτρέπεται να παραβιαστούν εκ νέου», ενώ καμία υποχώρηση από το Βερολίνο ζητά και ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μ. Σέντερ, σε συνέντευξή του στην Mittelbayerische Zeitung.

«Οι άλλες χώρες του ευρώ θα το άντεχαν, για την Ελλάδα ��ντιθέτως, θα ήταν δραματικό. Πολλοί θα τα έχαναν όλα. Όχι σε υποχώρηση έναντι της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα, αλλιώς θα ξεκινήσουν και άλλες χώρες να ξεφεύγουν από την πορεία σταθεροποίησης», είπε.