Αρθρογράφος της Die Zeit τα… «χώνει» στον Σόιμπλε για το «nein» στην Ελλάδα

Παραθέτει τέσσερις λόγους για να αποδείξει ότι δεν ήταν σοφή στάση

​Άρθρο με τίτλο «Το τίμημα του “όχι”», δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, με το οποίο ο αρθρογράφος ασκεί δριμεία κριτική στον υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε για το ηχηρό «nein» που είπε χθες στο αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης από τ��ν Ελλάδα, πριν καν γίνει το έκτακτο Eurogroup.

«Ο Σόιμπλε είπε το “nein” πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και πολλοί Γερμανοί πανηγυρίζουν για αυτό», γράφει η Die Zeit και καταγράφει έναν προς έναν τους λόγους που το «όχι» αυτό δεν ήταν και τόσο σοφή κίνηση.

«Το όχι του Σόιμπλε έφερε τις εξής συνέπειες:

1. Το μέχρι πρότινος αρραγές μέτωπο στο Eurogroup έχει πλέον σπάσει, καθώς πολλές χώρες βλέπουν διαφορετικά πλέον τις ισορροπίες και θα ήθελαν να έχουν ως εκκίνηση των διαπραγματεύσεων τις επιβαρύνσεις του ελληνικού λαού.
2. Βγήκαν στην επιφάνεια αποκλίσεις ακόμα και μέσα στην ίδια τη Γερμανία και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς έδωσε τη δυνατότητα στο SPD να διαφοροποιηθεί από το "όχι" για να κάνει αισθητή την παρουσία του τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε γερμανικό επίπεδο.
3. Η Ευρώπη κρατά αποστάσεις από τη γραμμή Σόιμπλε και σε περίπτωση που παρθεί κάποια σχετική απόφαση θα εκληφθεί ως προσωπική ήττα του Σοιμπλε.
4. Η δήλωση του Σόιμπλε καθιστά μία λύση στο σημερινό Eurogroup ακόμα πιο δύσκολη, καθώς οι Έλληνες δεν θα μπορούν ακόμα και να θέλουν να κάνουν πίσω, γιατί κάτι τέτοιο θα ερμηνευθεί ως συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Επισημαίνει μάλιστα ότι ο κ. Σόιμπλε θα μπορούσε να περιμένει μέχρι το Eurogroup και να αναζητήσει εκεί συμμάχους για την αρνητική του στάση απέναντι στο ελληνικό αίτημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Θα ήταν μία απόφαση που θα είχε ληφθεί στα συλλογικά όργανα από κοινού και όχι μία προσωπική τοποθέτηση. Τώρα, ωστόσο, μετά τη στάση του Σόιμπλε, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά όλοι θα κατηγορήσουν το Βερολίνο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top