Ντ’ Εστέν: Ζητά «φιλική» έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ!

«Θα παραμείνει μέλος της ΕΕ» - «Το πρόγραμμα του Τσίπρα δεν υλοποιείται με ισχυρό νόμισμα»

Ντ’ Εστέν: Ζητά «φιλική» έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ!
«Φιλική» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ζήτησε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, εξηγώντας ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να επανεκκινήσει και να λύσει τα προβλήματα της με ισχυρό νόμισμα.

«Το θεμελιώδες θέμα είναι εάν η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να επανεκκινήσει και να ευημερήσει με ένα τόσο ισχυρό νόμισμα όσο το ευρώ. Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική. Αλλά αντί να επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα ουσίας και να δώσουν απάντηση, οι Ευρωπαίοι επικεντρώνονται στο ελληνικό χρέος» τόνισε ο κ. Ντ’ Εστέν μιλώντας στην εφημερίδα Les Echos.

Όπως εκτιμά ο ίδιος, η Ελλάδα «δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της σήμερα παρά μόνο αν αποκτήσει ένα νόμισμα που να μπορεί να υποτιμηθεί». Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας εξηγεί ότι «είναι παράλογο να λέμε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με αποτυχία της Ευρώπης». Παράλληλα, σημειώνει ότι ένα τέτοιο σενάριο, που θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και υπογραμμίζει ότι η χώρα μας «έχει σε κάθε περίπτωση τη θέση της στην ΕΕ».

Μάλιστα, εκτιμά ότι μια έξοδος τώρα θα επέτρεπε στην Ελλάδα μελλοντικά να επανέλθει στο ευρώ υπό καλύτερες συνθήκες: «Εγκαταλείποντας τη χρήση του ευρώ, το μόνο που θα έκανε θα ήταν να βρεθεί μαζί με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Τσεχική Δημοκρατία κλπ, που δεν το υιοθέτησαν. Ακόμη καλύτερα: αυτή η έξοδος θα της επέτρεπε να προετοιμάσει ενδεχόμενη επιστροφή της, αργότερα. Η διαδικασία αυτή μίας συντεταγμένης εξόδου πρέπει και μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά μη συγκρουσιακό τρόπο, προς το αμοιβαίο συμφέρον κάθε πλευράς. Αυτό εγώ θα το ονόμαζα "friendly exit", έξοδο σε φιλικό πνεύμα».

Όπως αναφέρει ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος, το πρόγραμμα με το οποίο έχει εκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας «δεν μπορεί να υλοποιηθεί με ένα ισχυρό ��όμισμα».

Τέλος, ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ο οποίος σύμφωνα με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιθ επέμεινε όσο κανείς για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, χαρακτηρίζει «λάθος την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001, εξηγώντας ότι οι Γερμανοί ήταν εναντίον αλλά το επιθυμούσε η Γαλλία και άλλες χώρες». Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top