Μοσκοβισί: Θα δείξουμε ελαστικότητα στην Ελλάδα αν η κυβέρνηση ζητήσει αλλαγές

Παράταση του ελληνικού προγράμματος και την χώρα στο ευρώ θέλουν οι εταίροι

​Με... ανυπομονησία περιμένουν οι δανειστές το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας πως άλλη επιλογή από την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει και μόνος δρόμος για αυτό είναι το ��φιστάμενο πρόγραμμα που είναι πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα.

Για τον κ.Μοσκοβισί είναι αναγκαία η υποβολή αίτησης παράτασης από την Ελλάδα, τόσο για την εκταμίευση των χρημάτων που η χώρα έχει να λαμβάνει από τους δανειστές όσο και για την εκπόνηση μιας νέας συμφωνίας.

Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας, ο κ.Μοσκοβισί είπε πως το θετικό είναι πως "τώρα γνωριστήκαμε" με τους υπουργούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως δύο συνεδριάσεις του Eurogroup για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως το ελληνικό "δεν ήταν πολλές".

Μιλώντας για το πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, το χαρακτήρισε "πρωτόγνωρο" για τα δεδομένα ��ης Ελλάδας και της Ευρώπης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ασφαλώς και θα πρέπει να συζητηθεί. Παράλληλα, ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε πως ουδείς απαιτεί από τη νέα κυβέρνηση να πράξει τα ίδια με την προηγούμενη, ούτε να εφαρμόσει υποχρεωτικές πολιτικές. Επίσης ο κ.Μοσκοβισί διαβεβαίωσε πως οι εταίροι θα δείξουν ελαστικότητα αν η Ελλάδα ζητήσει αλλαγές για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, πολιτικών πάταξης της φοροδιαφυγής και μεγαλύτερης δικαιοσύνης.

Ο κ.Μοσκοβισί παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας ωστόσο ότι και η Αθήνα κατά το παρελθόν παρείχε "μακιγιαρισμένα στοιχεία" για τα οικονομικά της και διατηρούσε μια μεγάλη παραοικονομία.

��χολιάζοντας τον Βρετανό υπουργό Οικονομίας, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να ζήτησε χθες στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση του EcoFin, να συζητηθεί το ενδεχόμενου εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο Γάλλος Επίτροπος είπε ότι αν η Βρετανία ήταν στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε ίσως να τοποθετηθεί, καλώντας τον "να κάτσει απ’ έξω" σε ότι αφορά τις διαβουλεύσεις της ευρωζώνης με την Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο Γάλλος Επίτροπος με τρία tweets στον προσωπικό του λογαριασμό έγραψε

«Το ελληνικό πρόγραμμα φτιάχτηκε για να βοηθήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Επιθυμούμε την παράτασή του».

«Έχουμε ανάγκη από την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη και η Ελλάδα έχει ανάγκη την ευρωζώνη»

«Οι τελευταίες συνεδρι��σεις του Eurogroup ήταν εποικοδομητικές. Τώρα πρέπει να περάσουμε στη δράση».

pier-olas.jpg


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top