Ανοίγουν οι κλειστές πόρτες του Eurogroup: ΑΥΤΟΣ είναι ο φάκελος της διαπραγμάτευσης!

Οι προτάσεις Βαρουφάκη, οι δεσμεύσεις της Ελλάδας και η «παρεξήγηση» για το χρέος

Τις κλειστές πόρτες του Eurogroup άνοιξε το υπουργείο Οικονομικών.

Για πρώτη φορά, το ΥΠΟΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα τον πλήρη φάκελο των παρουσιάσεων και των προτάσεων που έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης στα δύο Εurogroup, στις 11 και 16 Φεβρουαρίου.

Ο φάκελος περιλαμβάνει τις ομιλίες του υπουργού Οικονομικών στα Eurogroup, τα non paper που έδωσε στους Ευρωπαίους εταίρους του για να τους ενημερώσει για την κατάσταση της ελλην��κής οικονομίας αλλά και για τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς.

Η Ελλάδα σε σειρά εισηγήσεων κάνει λόγο για χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 17 δισ. ευρώ για το 2015 και πως θέλει να υποκαταστήσει τα 2,2 δισ. ευρώ που είναι στο πρόγραμμα ως προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις με τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που θα επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι έχει γίνει μία «παρεξήγηση» (!) όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και θα μπορούσε αυτό να έρθει σε βιώσιμα επίπεδα, δηλαδή στο 120% του ΑΕΠ, το 2020 αλλά αν υποχωρήσει ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%.

Ο ΥΠΟΙΚ λέει ότι οι στόχοι που θέτει το Μνημόνιο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούν να επιτευχθούν και πρέπει να αλλάξουν τάχιστα. Παράλληλα, ζητά ελαστικότητα για τον ELA και αύξηση του ορίου για τα έντοκα γραμμάτια.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται σε τρεις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης: α) την τήρηση των όρων της δανειακής σύμβασης, β) τη δέσμευση να μην γίνει καμία δράση που να θέτει σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό ή που να έχει επιπλοκές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και γ) την δέσμευση ότι δεν θα γίνει καμία ενέργεια στην κατεύθυνση "κουρέματ��ς" της ονομαστικής αξίας του χρέους. Πάντως, γίνεται λόγος και για «μονομερείς ενέργειες» στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», με την δέσμευση όμως για λήψη υποκατάστατων μέτρων.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε 7 τομείς, μεταξύ των οποίων η διάλυση των καρτέλ και η ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης.

«Ξέρω ότι 5 χρόνια ασχολείστε πολύ με την Ελλάδα αλλά -πιστέψτε με- με το πρόγραμμα που προτείνουμε η Ελλάδα θα μπει σε έναν καλύτερο δρόμο» είπε στους ομολόγους του ο κ. Βαρουφάκης.

Δείτε εδώ τον φάκελο της διαπραγμάτευσης: Φάκελος.doc
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top