Απορρίπτει το ελληνικό αίτημα ο Σόιμπλε πριν καν κατατεθεί!

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σπρώχνει την Ελλάδα εκτός ευρώ

Απορρίπτει το ελληνικό αίτημα ο Σόιμπλε πριν καν κατατεθεί!
Στον κάλαθο των αχρήστων πετάει η Γερμανία το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, πριν καν αυτό κατατεθεί!

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο ZDF, ξεκαθαρίζει πως η πρόταση της κυβέρνησης, που αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού των δύο πλευρών, δεν θα γίνει αποδεκτή.

«Δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης. Το ζήτημα δεν είναι η παράταση ενός δανειακού προγράμματος αλλά αν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι» ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη γερμανική δημόσια τηλεόρασης ARD ζήτησε από την Ελλάδα να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, τονίζοντας ότι αυτό δεν έχει γίνει έως σήμερα: «Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε τη Δευτέρα, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο και βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο».

Την ίδια ώρα, αν και σπρώχνει την Ελλάδα στον γκρεμό με την σκληρή και άκαμπτη στάση της Γερμανίας, σημείωσε ότι άπαντες στην ευρωζώνη επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα και πετάει το μπαλάκι στην Ελλάδα: «Κανείς στην Ευρωζώνη δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τους υπεύθυνους στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς για το αν σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας μας, οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα «επιβαρυνθούν με 70-80 δισ. ευρώ, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας για τα επόμενα 10 χρόνια: «Τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα που για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν υπάρχει τέτοιο θέμα». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι όποιος αναφέρεται στο θέμα από την Ελλάδα απλά σκοπεύει στο να αποφύγει να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα.

Ο κ. Σόιμπλε έκανε, πάντως, ένα βήμα πίσω όσον αφορά τις δηλώσεις του ότι «λυπάται τους Έλληνες». Απαντώντας σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή του ομιλία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τον κάλεσε να μη λυπάται όσους λαούς σηκώνουν το κεφάλι, αλλά όσους είναι σκυφτοί, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε ότι έχει εκφραστεί πάντα με σεβασμό για την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, για τον οποίο είπε ότι «καλείται να υπομείνει πολλά, εξαιτίας παραλείψεων των υπευθύνων επί δεκαετίες»

Συνεχίζοντας, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα «έχει κάνει πολλά σεβαστά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια» αν και με μεγάλο κόστος αλλά υπογράμμισε ότι «αυτός ήταν ο σωστός δρόμος». «Η Ελλάδα κατάφερε αξιοσημείωτες επιτυχίες. Την περασμένη χρονιά επέστρεψε στην ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται και το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από αυτό σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όπου οι φορολογούμενοι χρειάστηκε να δώσουν χρήματα για να την βοηθήσουν» επεσήμανε ο ίδιος και κάλεσε την Ελλάδα να μείνει σε αυτό τον δρόμο αλλιώς «να υποδείξει έναν καλύτερο για να ξανασταθεί στα πόδια της». «Αν υπάρχει καλύτερος δρόμος, εντάξει, αλλά δεν τον βλέπω. Να λέει κανείς απλώς "δεν χρειάζομαι πια λεφτά" και "δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα πια", βρίζοντας τους άλλους, αυτό δεν γίνεται» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε με αιχμές για δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

«Αυτός ο δρόμος, αν ακολουθηθεί, οδηγεί στην επιτυχία. Αν δεν ακολουθηθεί, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να μας πει πώς θα το κάνει. Σε αυτό δεν έχουμε ακόμη πάρει ούτε καν την αρχή μιας απάντησης» κατέληξε στην αναφορά του για την Ελλάδα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ο οποίος δεν ξέχασε και… τον Μπάρακ Ομπάμα που έκανε παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας.

«Με όλον τον σεβασμό, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι πάντα πολύ καλά πληροφορημένος. Έχω πει και στον υπουργό των Οικονομικών του ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο είχε θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Το ακριβώς αντίθετο. Η Ελλάδα βγαίνει από μια πολύ δύσκολη κατάσταση και λόγω της εφαρμογής αυτού του προγράμματος βρήκε έναν δρόμο βελτίωσης» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top