Βήμα συμβιβασμού: Παράταση με άρωμα… Μοσκοβισί θα ζητήσει η κυβέρνηση

Αν το αποδεχθεί ο Ντάισελμπλουμ οδηγούμαστε σε έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή

Βήμα συμβιβασμού: Παράταση με άρωμα… Μοσκοβισί θα ζητήσει η κυβέρνηση
Αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση με την ελπίδα να γεφυρωθεί το χάσμα με τους εταίρους και να προκύψει συμφωνία.

Όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στον ΑΝΤ1, το κείμενο του αιτήματος θα κατατεθεί τις επόμενες ώρες στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και αναλόγως θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Αν ο πρόεδρος του Eurogroup αποφασίσει ότι μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία, θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάση του κειμένου είναι το «σχέδιο Μοσκοβισί» και η κυβέρνηση σκοπεύει στο κείμενο του αιτήματος να δηλώσει πως θα τηρήσει στο ακέραιο «τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, χωρίς να προβεί σε μονομερείς ενέργειες που ενέχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο ως τα τέλη Αυγούστου».

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα δεσμεύεται για την τήρηση δεσμεύσεων όπως την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Όπως ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι στο Dow Jones Newswires, η κυβέρνηση διαχωρίζει τον όρο «bailout» από την παράταση της δανειακής σύμβασης, την οποία και θα ζητά, καθώς με το πρώτο θεωρεί ότι θα πρέπει να δεχθεί μέτρα λιτότητας ενώ στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει περιθώριο συμφωνίας υπό διαφορετικούς όρους.

Οι Γερμανοί, ωστόσο, δείχνουν να επιμένουν στην σκληρή γραμμή χωρίς καν να έχουν λάβει το ελληνικό αίτημα, ξεκαθαρίζοντας ότι η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο είναι αλληλένδετα.

Με συνέντευξη του στο κανάλι ZDF, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει ξεκαθάρο «όχι» στην πρόταση της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι δεν είναι προς συζήτηση.

«Δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης» επεσήμανε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top