Σήμερα το αίτημα της κυβέρνησης για επέκταση της δανειακής σύμβασης-Ρεπορτάζ από Βρυξέλλες

Αγρυπνία στο οικονομικό επιτελείο για να συνταχθεί κείμενο που θα αρέσει στον Ντάισεμπλουμ-Πρώτη ανάρτηση: 17/2/2015 23:35

​Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναλυτικά γράψαμε νωρίτερα στο star.gr, σκοπεύει και προετοιμάζεται να καταθέσει σήμερα αίτημα για επέκταση δανειακής σύμβασης του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για έξι μήνες ακόμα και ως την 31ή Αυγούστου του 2015 υπό τον όρο να της επιτραπεί η τροποποίηση της “αιρεσιμότητας” που την συνοδεύει. Αυτό δήλωσε σε ελληνόφωνους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, πηγή με άμεση γνώση της παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης.

Το κείμενο του αιτήματος θα κατατεθεί στον πρόεδρο του Eurogroup, Γ.Ντάισεμπλουμ, το πρωί της Τετάρτης, ενώ θα έχει προηγηθεί ολονύκτια συνεννόηση όπως επιβεβαιώνει άλλη πηγή, από το περιβάλλον του προέδρου του Eurogroup. Ανάλογα με το αποτέλεσμα και το κείμενο που θα παραχθεί, ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ θα αποφασίσει αν θα συγκληθεί ή όχι Eurogroup την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την πρώτη πηγή, η οποία μίλησε υπό την προϋπόθεσ�� της ανωνυμίας, η κυβέρνηση σκοπεύει να δηλώσει πως θα τηρήσει στο ακέραιο «τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, χωρίς να προβεί σε μονομερείς ενέργειες που ενέχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο ως τα τέλη Αυγούστου».

Βεβαίως η ερμηνεία των Βρυξελλών διαφέρει από την ερμηνεία του υπουργείου οικονομικών ως προς το ότι η δανειακή σύμβαση έχει έτσι και αλλιώς ένα πρόγραμμα που τη συνοδεύει, το οποίο μπορεί μεν να είναι ανοικτό σε αλλαγές και ζωντανό ως κείμενο, όμως έχει βασικούς στόχους που δεν μπορούν να παραγνωριστούν.

Στους ποσοτικούς στόχους η κυβέρνηση διαφωνεί, αν και οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως βρεθεί μια γλωσσική φόρμουλα για να ικανοποιηθεί «και ο νόμος και ο αιτών».

Η κυβέρνηση σκοπεύει να προσυπογράψει τους δικούς της όρους συνοδεία της αίτησης και μετά εναπόκειται στον Γερούν Ντάισελμπλουμ να αποφανθεί αν το κείμενο που θα λάβει «περνάει ή κόβεται».

Σύμφωνα με τεχνοκράτη της κοινότητας που μετέχει στο Euro Working Group η Γερμανική βουλή δεν μπορεί να υπερψηφίσει ξεχωριστά τις δύο παρατάσεις και επιθυμεί ένα κείμενο που θα μιλάει για το όλο το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το Εurogroup, οι όροι του προγράμματος, που εκπορεύονται από τη συνθήκη του ESM/EFSF (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) είναι οι εξής:

-αντικατάσταση μέτρων και όχι στόχων,

-αποφυγή υπαναχώρησης από ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις,

-εφαρμογή της θεωρίας των ισοδύναμων

-τήρηση των δανειακών υποχρεώσεων,

-και εξασφάλιση της χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.
Την ίδια ώρα άλλη πηγή, η οποία δεν επιβεβαιώνεται από τις επίσημες τοποθετήσεις έλεγε στον ελληνικό Τύπο ότι ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας συμμετείχε στην συγγραφή και συμφωνούσε με μια πλειάδα συμβιβαστικών κειμένων κοινής δήλωσης που του είχαν παρουσιαστεί από το πρώτο Eurogroup της περασμένης Τετάρτης, κείμενα τα οποία χάθηκαν στην ίδια την συνεδρίαση επειδή, κατά την ίδια πηγή, «τα έκοβε ο Σόιμπλε ή ο Ντάισελμπλουμ», χωρίς να εξηγεί επί της ουσίας τους λόγους.

Η ίδια πηγή έλεγε ότι οι διαφορές εντ��πίζονται στο αν υπάρχει ή όχι, η λέξη “amending”, δηλαδή “τροποποιώντας”, με αναφορά στα μέτρα.

Συγκεκριμένα η πηγή είπε, πως ακόμα και στο χθεσινό Eurogroup ένα τέτοιο κείμενο είχε συμφωνηθεί από Μοσκοβισί, Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ και απεσύρθη με τον ίδιο τρόπο, εξού και το αδιέξοδο. Η πηγή απέδωσε τις αντιδράσεις στις εκλογές σε Ισπανία και Φιλανδία χαρακτηρίζοντας τους εταίρους αντιευρωπαϊστές και μικροκομματικούς.

Του Θάνου Αθανασίου (ανταποκριτής του Star Channel στις Βρυξέλλες)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top