ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ και παρασκήνιο από το χθεσινό Eurogroup

Γιατί δεν υπήρξε.... ευελιξία στις διαπραγματεύσεις;

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ και παρασκήνιο από το χθεσινό Eurogroup

​Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει ένα καλό για αυτήν αποτέλεσμα στο χθεσινό Eurogroup ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής 15 Φεβρουαρίου, όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τηλεφώνησε στον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα. Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η διαμόρφωση ενός σχεδίου ανακοινωθέντος στο Eurogroup της επόμενης μέρας που θα περιείχε κάποιες από τις ελληνικές ιδέες

Στο σχέδιο με τις προτάσεις της Αθήνας που συζήτησαν στις Βρυξέλλες υπήρχε η πρόβλεψη για ένα δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και το στόχο να περιοριστεί η ανθρωπιστική κρίση. Σε άλλο σημείο γινόταν και αναφορά για περαιτέρω αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ. Στο ίδιο σχέδιο αναφέρονταν ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν βάση για την επέκταση της δανειακής σύμβασης

Μόλις όμως άρχισε το χθεσινό Eurogroup δεν υπήρξε πουθενά στο τραπέζι το κείμενο του Μοσκοβισί και αυτό γιατί τα σχέδια αποφάσεων του Eurogroup συντάσσονται από τον πρόεδρο του Γ.Ντάισεμπλουμ. Στο έγγραφο του τελευταίου μάλιστα η ελληνική πλευρά σημείωσε τη λέξη Failure (δηλαδή αποτυχία) για το πρόγραμμα.

Ένα άλλο σημείο που ενόχλησε τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης είναι εκείνο που αναφέρεται στην καλύτερη χρήση της εγγενούς ευελιξίας στο τρέχον πρόγραμμα.

Τι σημαίνει όμως ευελιξία; Και γιατί ο κ.Βαρουφάκης την χαρακτήρισε «νεφελώδης» λέξη;

Ευελιξία σημαίνει ότι μπορείς να αντικαταστήσεις έναν όρο του προγράμματος με έναν άλλο ισοδύναμο του όρο που θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (κόβεις δηλαδή 100 ευρώ φόρους, αλλά θα πρέπει να αυξήσεις κάπου αλλού, κάποιους άλλους φόρους επίσης κατά 100 ευρώ!)

Ο κ.Βαρουφάκης ρώτησε... για την ευελιξία καθώς η ελληνική κυβέρνηση, παρότι λέει ότι δεν θα κάνει μονομερείς ενέργειες, θέλει να εξαιρέσει τις αλλαγές στα εργασιακά από τη συναίνεση των δανειστών, αλλά... δεν πήρε ικανοποιητικές απαντήσεις. Στο έγγραφο Ντάισεμπλουμ γινόταν λόγος για «τρέχον πρόγραμμα», στο κείμενο που ο Έλληνας υπουργός αποδίδει στην κομισιόν αναφερόταν «η τρέχουσα δανειακή σύμβαση».

Πάντως και στο φερόμενο ως έγγραφο Μοσκοβισί, η κυβέρνηση Τσίπρα συμφωνεί για ένα μεταβατικό πρόγραμμα για ένα συμβόλαιο ανάπτυξης για την Ελλάδα για ένα τετράμηνο. Αντιθέτως στο έγγραφο Ντάισεμπλουμ γινόταν λόγος για εξάμηνη τεχνική παράταση του παρόντος προγράμματος σαν ένα ενδιάμεσο βήμα.

Έτσι στην ουσία, μετά από τις χθεσινές εξελίξεις, η Ελλάδα γύρισε εκεί που βρισκόταν την προηγούμενη Τετάρτη, παλεύει δηλαδη και πάλι με όλους τους δανειστές για τις λέξεις και τους όρους των δανείων.

Του Τάσου Τέλλογλου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top