Ο Γ. Βαρουφάκης εκνευρίζει τους Γερμανούς: Ζητούν την απομάκρυνσή του από το ΥΠΟΙΚ

Μύδροι εναντίον του Έλληνα υπουργού, από τον γερμανικό Τύπο

​Μετά από την αποθέωση του… ροκ star Γιάνη Βαρουφάκη, από τα διεθνή μέσα, ο γερμανικός Τύπος επιχειρεί τώρα την αποκαθήλωση του… ειδώλου, καθώς όπως φαίνεται ο Έλληνας υπουργός εκνευρίζει πολύ την Γερμανία.

Πληροφορίες που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες αναφέρουν ότι το Βερολίνο απαίτησε την αποπομπή Βαρουφάκη. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι την περασμένη Παρασκευή ο Γερμανός πρέσβης διατύπωσε σχετικό αίτημα στον υπουργό Επικρατεία�� Ν. Παππά, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από το Μαξίμου.

Αντίθετα πηγές της κυβέρνησης τονίζουν με νόημα ότι δημοσιεύματα επιχειρούν να υπονομεύσουν το κύρος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συναντούν έναν υπουργό Οικονομικών που φέρεται ισότιμα.

Την ίδια ώρα ο γερμανικός Τύπος σχεδόν στο σύνολό του σχολιάζει με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς τον Έλληνα υπουργό.

«Σχεδόν ξεδιάντροπη», χαρακτηρίζει η Süddeutsche Zeitung την πρόταση του Γ. Βαρουφάκη για ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους.

«Και γιατί να εγγυηθούν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης α��όμα περισσότερα δισεκατομμύρια χωρίς αντάλλαγμα, όταν η Αθήνα δεν αναγνωρίζει ούτε καν την υποχρέωση να αποπληρώσει τα δάνεια που ήδη έλαβε; Με το σχέδιο περί μορατόριουμ ο Βαρουφάκης έχει απωλέσει το κύρος του σοβαρού διαπραγματευτή για τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα τουλάχιστον δύο πράγματα: να αναγνωρίσει η κυβέρνηση Τσίπρα την υποχρέωση αποπληρωμής δανείων που έχουν ήδη εκταμιευθεί και να δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σε ανταπόδοση, το Eurogroup θα μπορούσε να αποδεχθεί την αντικατάσταση ορισμένων μεταρρυθμίσεων από άλλες».

Ακόμα πιο σκληρή είναι η Rheinische Post που σε άρθρο της αναφέρει: «Με την ε��φάνισή του στις Βρυξέλλες απέδειξε ότι δεν έχει ιδέα ούτε από αγορές, αλλά ούτε και από πολιτική. Με συμπεριφορά ανάγωγη οδήγησε σε ναυάγιο μία υπουργική σύνοδο που απέβλεπε στη σωτηρία της χώρας του».

Η γερμανική εφημερίδα ψέγει μάλιστα τον Έλληνα υπουργό για τη συμπεριφορά του και τον κατηγορεί ότι δεν ξέρει τι θέλει.

«Ο Βαρουφάκης θέλει περισσότερα, χωρίς να λέει τι ακριβώς. Η διεθνής πολιτική είναι και πολιτική ισχύος. Λειτουργεί μόνο εάν οι εμπλεκόμενοι συμπεριφέρονται με ορθολογισμό. Με διαπραγματευτές παράλογους όπως η Ελλάδα, δεν νοείται διαπραγμάτευση», τονίζει.

«Οι Βρυξέλλες απευθύνουν τελευταίο τελεσίγραφο προς την Ελλάδα» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger και περι��ράφοντας το χθεσινό ναυάγιο στο Eurogroup αναφέρει:

«Η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από την ευρωζώνη. Μετά από μία χαοτική συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έθεσαν στην Αθήνα ένα τελεσίγραφο. Η νέα κυβέρνηση υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχει χρόνο μέχρι την Τετάρτη για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου».

Προσθέτει μάλιστα ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ εξαρτάται από την συμπεριφορά των καταθετών.

«Εάν κάνουν έφοδο στις τράπεζες, η Ελλάδα μάλλον δεν θα μπορεί να σωθεί. Να περιμένουμε μία αθέλητη έξοδο από το ευρώ, λόγω κακού crisis-management; Το σίγουρο είναι ότι τον λογαριασμό θα τον πλήρωναν οι ίδιοι οι Έλληνες», τονίζει.

Τέλος, η Franfurter Allgemeine κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο «Το Eurogroup απευθύνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top