Γ. Βαρουφάκης στους NYT: «Δεν μπλοφάρω»

«Καθαρή τρέλα να θεωρούνται οι τρέχουσες συζητήσεις παιχνίδι διαπραγμάτευσης»

Γ. Βαρουφάκης στους NYT: «Δεν μπλοφάρω»

​Με ένα άρθρο – παρέμβαση στους New York Times επιχειρεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς, λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο κ. Βαρουφάκης, απορρίπτει τα περί μπλόφας από την πλευρά της Αθήνας και υπογραμμίζει ότι έχει μπροστά του μια κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να σημαδέψει μια γενιά ή να αποδειχθεί σημείο καμπής για το ευρωπαϊκό πείραμα της νομισματικής ένωσης.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απορρίπτει τους ισχυρισμούς που ακούγονται τις τελευταίες μέρες ότι η Αθήνα μετέρχεται επινοήσεων, μπλοφών και στρατηγημάτων με στόχο να βελτιώσει την αδύναμη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και χαρακτήρισε « καθαρή τρέλα» έστω και ��η σκέψη ότι οι τρέχουσες συζητήσεις είναι ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης που κερδίζεται ή χάνεται μέσα από μπλόφες και τακτικές υπεκφυγής.

«Καθώς έχω περάσει πολλά χρόνια ως ακαδημαϊκός ερευνώντας τη θεωρία παιγνίων, ορισμένοι σχολιαστές βιάστηκαν να θεωρήσουν ότι ως ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας θα προσπαθούσα να επινοήσω μπλόφες, στρατηγικές και εξωτερικές επιλογές, στην προσπάθειά μου να βελτιώσω την αδύναμη θέση μου. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει:

«Αν μη τι άλλο το υπόβαθρό μου στη θεωρία παιγνίων με έχει πείσει ότι θα ήταν καθαρή τρέλα να σκεφτώ ότι οι τρέχουσες διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων μας ότι είναι ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης, το οποίο θα κερδηθεί ή θα χαθεί μέσω μπλόφας και τακτικής υπεκφυγών».

«Το πρόβλημα με τη θεωρία παιγνίων, όπως εξηγούσα στους μαθητές μου, είναι ότι παίρνει ως δεδομένο τα κίνητρα των παικτών. Σε ένα πόκερ ή blackjack, αυτή η υπόθεση είναι μη προβληματική. Αλλά στις τρέχουσες διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων μας και της νέας ελληνικής κυβέρνησης, το νόημα είναι να σφυρηλατηθούν νέα κίνητρα. Να διαμορφωθεί μια νέα νοοτροπία που υπερβαίνει τις εθνικές διαιρέσεις, διαλύει τις διακρίσεις μεταξύ πιστωτή - οφειλέτη προς όφελος μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής και τοποθετεί το ενιαίο ευρωπαϊκό καλό πάνω από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ένα δόγμα που αποδεικνύεται τοξικό εάν παγκοσμιοποιηθεί», συνεχίζει στο άρθρο του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και δηλώνει πεπεισμένος ότι η μοναδική επιλογή της Αθήνας είναι «να αποφύγουμε κάθε πειρασμό να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίσιμη στιγμή ως ένα πείραμα στρατηγικής, και αντ’ αυτού, να παρουσιάσουμε με ειλικρίνεια τα γεγονότα που αφορούν την κοινωνική οικονομία της Ελλάδας, να βάλουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας για να αναπτυχθεί ξανά η Ελλάδα, να εξηγήσουμε γιατί αυτά είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και να αποκαλύψουν τις κόκκινες γραμμές πέραν των οποίων η λογική και το καθήκον μας αποτρέπει να πάμε».

Στο άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση σε αντίθεση με την προηγούμενη είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα, ώστε να κάνει νέα αρχή η Ελλάδα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας.

«Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να μην απειλούμαστε ως αποικία χρέους η οποία θα πρέπει να υποστεί αυτό που πρέπει. Η αρχή της μεγαλύτερης λιτότητας για την οικονομία με τη μεγαλύτερη ύφεση θα ήταν περίεργο εάν δεν προκαλούσε τόση πολύ άσκοπη ταλαιπωρία», γράφει ο Έλληνας υπουργός και καταλήγει:

«Συχνά με ρωτούν: Κι αν ο μόνος τρόπος που μπορείτε να διασφαλίσετε κεφάλαια είναι να περάσετε τις κόκκινες γραμμές σας και να αποδεχθείτε μέτρα που θεωρείτε ότι είναι μέρος της λύσης και όχι η λύση; Πιστός στην αρχή ότι δεν έχω κανένα δικαίωμα να μπλοφάρω η απάντησή μου είναι: Οι γραμμές που έχουμε παρουσιάσει ως κόκκινες δεν θα περαστούν. Διαφορετικά, δεν θα είναι πραγματικά κόκκινες, αλλά απλώς μία μπλόφα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top