Συμβιβαστική πρόταση για το σημερινό Eurogroup αποκαλύπτει η WSJ

Πιέζει ο χρόνος για να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια

Συμβιβαστική πρόταση για το σημερινό Eurogroup αποκαλύπτει η WSJ

​Για την ύπαρξη μιας νέας συμβιβαστικής πρότασης που θα κατατεθεί στο σημερινό Eurogroup κάνει λόγο σε σημερινό της άρθρο η αμερικανική Wall Street Journal, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την ελληνική πλευρά που κινδυνεύει από 1η Μαρτίου να μείνει χωρίς πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Η WSJ επισημαίνει το χάσμα που δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν Αθήνα και Βρυξέλλες ούτε κατά τη διάρκεια των τεχνικών συζητήσεων το Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας όμως ότι αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις έστω και στην παράταση.

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας λοιπόν, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρουσίασαν μια νέα συμβιβαστική πρόταση, η οποία προσπαθεί να γεφυρώσει την απαίτηση των εταίρων μας για παράταση του τρέχοντος προγράμματος και την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να την αποδεχθεί.

«Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών», αναφέρει η WSJ.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη μάλιστα Γερμανό αξιωματούχο, τονίζει ότι αν εφαρμοστεί το 70% ή και το 50% των μέτρων του σημερινού προγράμματος, τότε οι δανειστές θα ήταν ικανοποιημένοι, εφόσον βέβαια υπάρχει και συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους του.

«Εί��αι αυτός ο τελευταίος όρος -η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους που είχαν διαπραγματευθεί στο παρελθόν- που θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες για μία συμφωνία. Οι συζητήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ διαπίστωσαν λίγο κοινό έδαφος», αναφέρει το δημοσίευμα.

Δεύτερος μάλιστα αξιωματούχος, με τον οποίο επικοινώνησε η WSJ αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξης Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποκάλυψε ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά δύσκολη», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ελπίδες δεν είναι πολλές» για το σημερινό Eurogroup.

Τεράστιο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις αποτελεί και η κάλυψη του μακροχρόνιου χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, καθώς το τρέχον πρόγραμμα ήδη προέβλεπε ένα χρηματοδοτικό κενό, ύψους 12,3 δισ. ευρώ για το 2015, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα έχει αυξηθεί λόγω της υστέρησης φορολογικών εσόδων και της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν πάντως σύμφωνα με την WSJ πρόθυμοι να μεταφέρουν περίπου 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά διευκρινίζουν ότι αυτό δύσκολα θα καλύψει το κενό του 2015.

«Σύμφωνα με ανάλυση του ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, ακόμη και αν η Ελλάδα επιτύγχανε τους δημοσιονομικούς στόχους του ισχύοντος προγράμματος, μεταξύ των οποίων και τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα έπρεπε να δανεισθεί περίπου 45 δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί κατά 42 δισ. ευρώ, αν τα πρωτογενή πλεονάσματα περιορισθούν στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top