Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο: Νέα συστήματα αξιολόγησης και κινητικότητας

Στόχος η δημιουργία επιτελικού κράτους

Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο: Νέα συστήματα αξιολόγησης και κινητικότητας
Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο προετοιμάζει η κυβέρνηση εντός του 2015.

Το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα περιλαμβάνει αλλαγές στα οργανογράμματα των υπουργείων έως και θεσμοθέτηση νέων συστημάτων αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων.

Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, επιδιώκει να θεσμοθετήσει τις αλλαγές στο κράτος εντός του 2015 με στόχο να αναδείξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά αξιοποιώντας και το momentum, δηλαδή τη στήριξη που απολαμβάνει η κυβέρνηση από σημαντικό τμήμα των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος στοχεύει να διαμορφώσει ένα άτυπο συμβούλιο «σοφών» για τη δημόσια διοίκηση στο οποίο θα συμμετέχουν προσωπικότητες απ' όλο το πολιτικό φάσμα, όπως για παράδειγμα οι πρώην υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος και Γιώργος Σταυρόπουλος.

Στην ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού θα συνεισφέρουν με την τεχνογνωσία τους ειδικοί από Γαλλία, Δανία και ΗΠΑ.

Οι 4 θεσμικές παρεμβάσεις-κλειδιά

Οι θεσμικές παρεμβάσεις που θα νομοθετηθούν εντός του επομένου εξαμήνου και θα διαμορφώνουν τις βάσεις για το νέο κράτος, αφορούν:

1. Την δημιουργία επιτελικού κράτους: Θα ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των αναγκών και των αρμοδιοτήτων στα υπουργεία, θα προσδιοριστούν οι επιτελικές αρμοδιότητες που θα κρατήσουν και με βάση αυτό το δεδομένο θα διαμορφωθούν περιγράμματα των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, θα μεταφερθούν αρμοδιότητες στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης που θα έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών.

2. Τρία κύματα κινητικότητας: Η εφαρμογή του επιτελικού κράτους θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση προσωπικού από τις θέσεις που υπηρετούν σε νέες δομές που θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες. Η κινητικότητα θα έχει εθελοντικό αλλά και υποχρεωτικό χαρακτήρα, στις περιπτώσεις όπου γίνεται μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη μία δομή σε μία άλλη.

3. Το υπουργείο στοχεύει να αξιοποιήσει τους σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δημόσια�� Διοίκησης ως «ειδική δύναμη» στο εσωτερικό των υπουργείων που θα συμβάλλουν στην εφαρμογή του επιτελικού κράτους.

4. Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα έχει θεσμοθετηθεί το νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, στόχος του οποίου θα είναι να επιβραβεύει και όχι να τιμωρεί τους εργαζόμενους. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top