ΟΛΟ το σχέδιο της συμφωνίας για την Ελλάδα: Τα 7 «ναι» και τα 4 «όχι» της κυβέρνησης

Ποιο είναι το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης;

ΟΛΟ το σχέδιο της συμφωνίας για την Ελλάδα: Τα 7 «ναι» και τα 4 «όχι» της κυβέρνησης

​Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά με αποτέλεσμα Αθήνα και Β��υξέλλες να έχουν πολύ λίγο χρόνο για να «κλειδώσουν» μια συμφωνία που θα βγάλει τη θηλιά από το λαιμό της Ελλάδας και θα οδηγήσει στην επόμενη μέρα.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και τα αντίστοιχα της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται κλεισμένα από την Παρασκευή στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων της Κομισιόν και προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν τα μέτρα που αποδέχεται η κυβέρνηση, αλλά και αυτά που απορρίπτει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, η κυβέρνηση λέει στους Ευρωπαίους εταίρους της 7 «ναι» και «4 όχι», ενώ αγκάθι στη διαπραγμάτευση παραμένει το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί στις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, στη σαρωτική αλλαγή του δημοσίου τομέα, στα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, στις μεθόδους εξουδετέρωσης της διαπλοκής.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του αποδέχονται επίσης την απλοποίηση όλων των διαδικασιών που θα απελευθερώσουν την επιχειρηματικότητα, δεσμεύονται για την επιτάχυνση του Κτηματολογίου, τη σύσταση Περιουσιολογίου και τις θεμελιώδεις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, που θα επιτρέψουν να ξεμπλοκάρουν φορολογικές και άλλες υποθέσεις.

Αντίθετα με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο λέει «όχι» στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στα εργασιακά, όπως οι ομαδικές απολύσεις και το λοκ άουτ, στο ασφαλιστικό με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και την μείωση των συντάξεων, στις απολύσεις στο Δημόσιο και στις αυξήσεις στον ΦΠΑ.

Αγκάθι στην διαπραγμάτευση αποτελεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 που υπολογίζεται τουλάχιστον στα 3 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται σ’ αυτό το κόστος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και η μαύρη τρύπα του 2014.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα από τα κρατικά ταμεία λείπουν περίπου 2 δισ. ευρώ λόγω της υστέρησης εσόδων κυρίως τον Ιανουάριο του 2015 και το πλεόνασμα θα κλείσει κάτω από το 1%.

Οι Βρυξέλλες ζητούν ισοδύναμα μέτρα για όλα και απαιτούν να προέρχονται από την ίδια κατηγορία στόχευσης. Δηλαδή αν αφαιρεθεί ο ΕΝΦΙΑ να βρεθούν 2,8 δισ. ευρώ και πάλι από την φορολογία.

Οι δύο πλευρές πάντως αν και τα πράγματα είναι δύσκολα, δείχνουν πρόθυμες να τα βρουν. Ενδεικτικό είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες να προτείνει έναν κατάλογο με τις προτεραιότητές της στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Πάντως από τις Βρυξέλλες δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο αν πρώτα δεν αποτυπωθεί στο χαρτί. Δεν αποκλείουν μάλιστα να χρειαστεί μια νέα Σύνοδος Κορυφής ή ακόμα κι ένα έκτακτο Eurogroup στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top