Τους βρήκε το ξημέρωμα στο Μαξίμου: Αισιοδοξία ότι τη Δευτέρα θα έχουμε συμφωνία

Μαξίμου: «Υπήρχαν απειλές ότι χωρίς παράταση δεν θα υπήρχε συνέχεια»

​Στις 02:00 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε τελικά το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου με βασικό αντικείμενο την ενημέρωση των υπουργών για όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, και της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στο έκτακτο αυτό κυβερνητικό συμβούλιο έγινε αναλυτική ενημέρωση στους υπουργούς, από τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρας, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και πλέον είναι διάχυτη η αισιοδοξία μέσα στην κυβέρνηση ότι τη Δευτέρα στο νέο Eurogroup θα έχουμε μια τελική συμφωνία.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, έφτασε στο Μαξίμου λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ώστε να ενημερώσει κι αυτός με τη σειρά του τους υπουργούς.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ανεπίσημο έγγραφο που δημοσιοποίησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο οποίο κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκαλύπτουν ότι «στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε την παράταση του Μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων».

«Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι επιλέξαμε τη ρήξη επειδή δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης. Από το επόμενο πρωί η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχτηκε ορθή. Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπογράψαμε και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μετάβαση από το μνημόνιο στο πρόγραμμά μας. Τη Δευτέρα, φυσικά, θα συνέλθει και το Eurogroup, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο η κυβέρνηση θεωρεί ότι το κλίμα «καταστροφολογίας» που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες μέρες δεν πέρασε και ότι οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, προεξάρχοντος του προέδρου του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, αποδεικνύουν πως ο άξονας της συζήτησης έχει μετατοπιστεί από το «εφαρμόστε» στο «αναζητούμε κοινό έδαφος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και του επόμενου».

«Συνεχίζουμε με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Μέσα σε 20 μέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί τρεις κυβερνήσεις σε 5 χρόνια», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες είχαν θετικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι οι χώρες τις οποίες επισκέφθηκε ο Α. Τσίπρας, όπως η Ιταλία, η Γαλλία η Αυστρία, η Κύπρος και το Βέλγιο ήταν υποστηρικτές και κράτησαν θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Επιμένουν ότι η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών, ενώ τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, κάτι με το οποίο συμφωνούν και οι εταίροι μας.

Στο απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε μετά το κυβερνητικό συμβούλιο, επαναλαμβάνεται επίσης ότι θέματα όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση και ότι προτεραιότητα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του 2015, αυτόν ακριβώς τον σκοπό θα εξυπηρετήσουν.

«Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο πάντως, η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε να επιτευχθεί μια αρχική συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ κύκλοι του Μαξίμου τονίζουν ότι θα ανεβάσουν ταχύτητες, ώστε να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας σε ότι αφορά στους συσχετισμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top