Πάει στράφι η συμμαχία του Νότου: Ισπανία και Πορτογαλία «πυροβολούν» την Ελλάδα

Σκληρό μπλοκ σχηματίζουν Ραχόι και Κοέλιο απέναντι στον Τσίπρα

​Όνειρο απατηλό μοιάζει το όραμα του Α. Τσίπρα για το σχηματισμό της «συμμαχίας του Νότου», τουλάχιστον προς το παρόν, αφού στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ο Έλληνας πρωθυπουργός έπεσε με φόρα πάνω στο αρραγές τείχος που έχουν σχηματίσει Ισπανία και Πορτογαλία.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι και ο Πορτογάλος ομόλογός του Πέδρο Πάσους Κοέλιο κράτησαν από τις πιο σκληρές στάσεις μέσα στη Σύνοδο Κορυφής εναντίον της Ελλάδας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι κανόνες της ΕΕ πρέπει να τηρούνται και πως αν δοθεί κάτι στην Ελλάδα, θα πρέπει να δοθεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Ενδεικτικό του ψυχρού κλίματος που επικράτησε ανάμεσα στους ηγέτες των τριών χωρών ήταν η σπόντα του Α. Τσίπρα με αποδέκτη τον Μ. Ραχόι ότι κανείς δεν δικαιούται να εκφράζει εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, διακυβεύοντας το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Η απάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού ήρθε λίγο αργότερα μέσω Twitter, όταν στην φωτογραφία που ανέβασε από την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, είχε φροντίσει να… κόψει από το κάδρο τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στην τεταμένη σχέση των δύο ανδρών αναφέρεται διεξοδικά σήμερα και ο ισπανικός Τύπος με προεξάρχουσα την El Pais η οποία δημοσιεύει άρθρο με ��ίτλο «Με ισχνά ερείσματα παρέμεινε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο», στο οποίο τονίζεται ότι κανείς δεν επιθυμεί κάποιο… ατύχημα με την Ελλάδα.

Όσον αφορά στην… ατμόσφαιρα που επικράτησε μεταξύ των δύο ανδρών, η εφημερίδα γράφει:

«Ο Ραχόι δεν μπόρεσε να του απαντήσει (σ.σ.: στον Αλ. Τσίπρα) γιατί όταν μιλούσε ο Έλληνας ηγέτης αυτός ήδη βρισκόταν στο αεροπλάνο για την Ισπανία. Όμως νωρίτερα, υπήρξε ο πλέον επικριτικός κατά του Τσίπρα. Η ισπανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση της ελληνικής κυβέρ��ησης κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας της. Οι δημόσιες δηλώσεις, αλλά προπαντός τα προσωπικά κι ιδιαίτερα σχόλια το κάνουν σαφές. Ο Ραχόι κι η ομάδα του γνωρίζουν σαφώς πως ό,τι κερδίσει ο Τσίπρας θα κεφαλαιοποιηθεί αμέσως από το Podemos, εν είδει "φαινομένου-καθρέπτης"».

Αναφορά στο… θερμό επεισόδιο Τσίπρα – Ραχόι έκανε και η συντηρητική El Mundo, κάνοντας εκτενή αναφορά τόσο στις δηλώσεις Τσίπρα για τον Ραχόι, αλλά και στα όσα είπε για το μνημόνιο και την τρόικα.

Η El Publico πάλι, που είναι φιλικά προσκείμενη στο κίνημα Podemos, επικρίνει τη στάση του Ισπανού προθυπουργού.

«Ο Ραχόι, που δεν χαιρέτησε τον Τσίπρα, καλεί την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είναι ο τίτλος της εφημερίδας, και στο άρθρο αναφέρεται ότι «ερωτηθείς ο Ραχόι να εξηγήσει στους δημοσιογράφους τι εντύπωση του άφησε ο Έλληνας ομόλογός του, υπογράμμισε πως ρόλος του δεν είναι να κρίνει πρόσωπα κι επανέλαβε πως η ΕΕ έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα. Η Ισπανία έχει συνεισφέρει 26 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας. Θεωρεί ότι οι συνθήκες αποπληρωμής των δανείων είναι "θαυμάσιες". Για τον Ισπανό πρωθυπουργό το τρέχον πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας».

Η Λισσαβώνα πάλι τηρεί συνειδητά αποστάσεις από την Αθήνα, στέλνοντας έτσι και το δικό της μήνυμα προς τους δανειστές.

«Μετά την Ελλάδα, η Πορτογαλία εξακολουθεί να θεωρείται το ασθενέστερο μέλος της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει αποστάσεις από την Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενες αναταράξεις. Αυτό θα πρέπει να εκληφθεί περισσότερο σαν πολιτικό μήνυμα. Εάν όμως διαφανεί ότι η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να ενισχύσει τη θέση της έναντι των πιστωτών της, τότε θα επιχειρήσει να κάνει το ίδιο και η πορτογαλική κυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle ερμηνεύοντας τις διαθέσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικοί είναι και οι τίτλοι στον πορτογαλικό Τύπο, με την Publico να γράφει: «Βάσει τεχνικών όρων, η Πορτογαλία είναι εκείνη που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα βοήθησε την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα δέχθηκε να συνομιλήσει με τους δανειστές της, αλλά επιμένει πως η Τρόικα τελείωσε», γράφει η Diario de Noticias, ενώ η Correio da Μanha αναφέρει: «Η Ε��λάδα έχει συμφωνήσει ήδη με τους δανειστές» και υπογραμμίζει πως η Αθήνα αποδίδει την «αρνητική στάση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στα εσωτερικά τους προβλήματα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top