Το απόρρητο έγγραφο που έδωσε χθες στους Ευρωπαίους ηγέτες ο Γιούνκερ

Τι αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Τimes

Το απόρρητο έγγραφο που έδωσε χθες στους Ευρωπαίους ηγέτες ο Γιούνκερ

​Εκτός από νερά και αναψυκτικά στους Ευρωπαίους ηγέτες δόθηκαν και του Γιούνκερ τα γραπτά. Όπως γράφουν οι Financial Τimes, όταν έκλεισαν οι μεγάλες πόρτες της αίθουσας, όπου διεξάγονταν η Σύνοδος Κορυφής, ο πρόεδρος της Κομισιόν μοίρασε στους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς ένα κείμενο του για την ολοκλήρωση της ευρωζώνης.

Το οκτασέλιδο έγγραφο που έφερε στην δημοσιότητα ο δημοσιογράφος των FT, Peter Spiegel, αναφέρεται στην πιθανή δημιουργία προϋπολογισμού αποκλειστικά για την Ευρωζώνη και νέων θεσμών στην Ε.Ε για την εξυπηρέτηση του κοινού νομίσματος.

Όπως φαίνεται από το κείμενο, ο κ.Γιούνκερ σκοπεύει να πιέσει για περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης, παρά το εντεινόμενο κλίμα κατά των Βρυξελλών σε πολλά κράτη-μέλη.

«Η ευρωζώνη δεν έχει ανακάμψει από την κρίση με τον ίδιο τρόπο, όπως οι ΗΠΑ, γεγονός που ίσως δείχνει ότι μια ατελής νομισματική ένωση προσαρμόζεται πολύ βραδύτερα από μια ένωση που έχει πιο ολοκληρωμένη θεσμική λειτουργία» αναφέρει το σημείωμα.

Η έκθεση δεν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, θέτει ωστόσο σειρά ερωτημάτων-όπως για παράδειγμα κατά πόσον είναι επιθυμητός ένας νέος προϋπολογισμός για τη ζώνη του ευρώ και αν χρειάζονται σκληρότεροι κανόνες για να εξασφαλιστεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων- από τα οποία φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν σκέφτεται ορισμένες ιδέες που είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλείς σε αρκετές χώρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top