FAZ: «Ο Τσίπρας μιλάει και πάλι με την τρόικα»

«Η Μέρκελ ζητά παράταση του μνημονίου»

FAZ: «Ο Τσίπρας μιλάει και πάλι με την τρόικα»

​Μια άλλη ερμηνεία δίνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας πάντως ότι και η καγκελάριος σηματοδότησε έναν συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση.

Η γερμανική εφημερίδα λοιπόν σε άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας μιλάει και πάλι με την τρόικα» υποστηρίζει ότι η Αθήνα ξεκινά και πάλι τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, χωρίς παρ’ όλ’ αυτά να χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο όρο.

αρχείο λήψης.jpg

Υπογραμμίζει πάντως ότι ο Α. Τσίπρας με τις κινήσεις του επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επισημαίνει με νόημα ότι μια συμφωνία απαιτεί συμβιβασμό και των δύο πλευρών.

Στο ίδιο κλίμα και η Die Welt, η οποία επικαλούμενη διαπραγματευτικούς κύκλους, τονίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πλέον έτοιμος να εξετάσει με την τρόικα το ενδεχόμενο… παράτασης του ισχύοντος προγράμματος.

Η Die Zeit πάλι κάνει λόγο για την «κατάρα των προεκλογικών υποσχέσεων» που κρατούν σε ομηρία τον Αλέξη Τσίπρα καθώς περιορίζουν σημαντικά τα διαπραγματευτικά του περιθώρια. Το άρθρο σημειώνει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση υποτίμησε σημαντικά την αντίσταση των εταίρων, και ειδικά εκείνων των χωρών, όπου τυχόν αλλαγές του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να περάσουν από τα κ��ινοβούλια.

Παρ' όλ' αυτά, η εφημερίδα εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα, λόγω της εύθραυστης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.

Και το Bloomberg όμως μιλά για πρόθεση της Γερμανίας να μην επιμείνει στα υψηλά πλεονάσματα, κάτι που θα ικανοποιήσει την Αθήνα, ανοίγοντας έτσι παράθυρα συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές.

«Πιθανή μείωση των πλεονασμάτων που επιβάλει το υπάρχον πρόγραμμα στο μισό μεταφράζονται με μερικά δισ. ευρώ στη διάθεση της κυβέρνησης για κοινωνική πολιτική και επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ και η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης της κρατικής περιουσίας επί της ουσίας ανάβει το πράσινο φως για το πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Όμως όπως με πολύ νόημα επισήμανε η Α. Μέρκελ μιλάμε για συμβιβασμό και έτσι η άλλη πλευρά θα περιμένει αντίστοιχες παραχωρήσεις απ' την ελληνική κυβέρνηση και αυτές θα πρέπει να... ζυγιστούν», αναφέρει συγκεκριμένα το Bloomberg.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top