Βγήκαν τα κομπιουτεράκια: Ξεκίνησαν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια για γέφυρα… συμφωνίας

Στο τραπέζι οι ελληνικές απαιτήσεις, οι κόκκινες γραμμές και τα μέτρα λιτότητας

Βγήκαν τα κομπιουτεράκια: Ξεκίνησαν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια για γέφυρα… συμφωνίας

​Καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά μέχρι τη συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup τη Δευτέρα, τα κομπιουτεράκια βγήκαν στο τραπέζι και τα τεχνικά κλιμάκια έχουν πιάσει δουλειά για τα καλά, μετά από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές.

Ουσιαστικά τα τεχνικά κλιμάκια των Βρυξελλών θα βάλουν στο μικροσκόπιο και θα κοστολογήσουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και θα εξετάσουν τα ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει η Αθήνα και τα οποία θα αντικαταστήσουν τα μέτρα λιτότητας που απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση, με κύριο στόχο να μην εκτροχιαστεί η χώρα από την επάνοδο στην ανάπτυξη.

Στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα συμμετέχουν γνωστά πρόσωπα, λόγω τρόικας και συγκεκριμένα οι κύριοι Κοστέλλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Μαζούχ (ΕΚΤ) και Γκογιάλ (ΔΝΤ), όπως επίσης και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Από την ελληνική πλευρά πάλι, τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την ομάδα διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, όμως όλα δείχνουν ότι απέναντι από τους εκπροσώπους των δανειστών θα βρεθούν ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης, αλλά και σύμβουλοι της Lazard, της εταιρείας που έχει προσληφθεί ως σύμβουλος για την αναδιάρθρωση του χρέους. Μάλιστα η ειδική αυτή αντιπροσωπεία θα βρίσκεται σε ευθεία συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης όπως έγινε γνωστό, η διαπραγμάτευση θα γίνει σε… ουδέτερο έδαφος και μόνο με τους επικεφαλής των επιτροπών των θεσμών και σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δούμε ξανά εικόνες με χαμηλόβαθμα στελέχη και κλιμάκια ελέγχου να παρελαύνουν στα υπουργεία.

Οι ίδιες πληροφορίες διευκρινίζουν ακόμα ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια καθαρά τεχνική επεξεργασία των εκκρεμών δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς που απορρέουν από τις συμφωνίες που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στόχος είναι να καταγραφούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και να διαμορφωθεί μια βάση πάνω στην οποία θα μπορέσουν να συζητήσουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία.

Κοινή συνισταμένη των δύο πλευρών αποτελεί η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία όμως θα είναι σημαντικά μειωμένα από το 4% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Δημοσίευμα του Bloomberg αν��φέρει ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία και ότι η Γερμανία φαίνεται πρόθυμη να μιλήσει για το μέγεθος των επιπλέον οικονομικών απαιτήσεων της Ελλάδας και για τους όρους των αποκρατικοποιήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη είναι έτοιμη να δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα , εφόσον είναι μικρότερα του 4% επί του ΑΕΠ.

Τέλος, αναμένεται να συζητηθεί και το σύστημα εποπτείας του νέου «προγράμματος – γέφυρα» που θα συμφωνηθεί τη Δευτέρα, όμως οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα αυτό θα ληφθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top