Τσίπρας: Το Μνημόνιο ξεχάστε το. Και την τρόικα. Περνάμε στο νέο ελληνικό πρόγραμμα

«Κάναμε σημαντικά βήματα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ως τη Δευτέρα»-Πρώτη ανάρτηση: 13/02/2015 00:10

«Το Μνημόνιο ξεχάστε το. Ούτε η τρόικα υπάρχει πλέον, ούτε το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε υπάρχει» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

«Η μετάβαση από το Μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο του Eurogroup τη Δευτέρα» αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για διαβουλεύσεις ως τη Δευτέρα «με εποικοδομητική διάθεση για να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση». Ο ίδιος, με νόημα έκανε λόγο για δύσκολο συμβιβασμό ανάμεσα στη λαϊκή εντολή και τη δημοκρατία από τη μία και τον σεβασμό στους κανόνες από την άλλη
«Δεν εκβιαζόμαστε και δεν εκβιάζουμε. Διαβεβαιώνω τον ελληνικό λαό ότι κάναμε ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαπραγμάτευση, που συνεχίζεται» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι τεχνικές επιτροπές στις οποίες συμφώνησε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ «πιάνουν από αύριο δουλειά και είμαστε βέβαιοι ότι οι διεργασίες τους θα διευκολύνουν τη συζήτηση στο Εurogrοup της Δευτέρας».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας που διακινήθηκαν μέσα και έξω από την Ελλάδα «αν δεν υπογράφαμε την παράταση και ολοκλήρωση του Μνημονίου» αλλά και για σενάρια τρομοκρατίας σε περίπτωση που «δεν δεχόμαστε -όπως- έγινε τη χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup». «Δεν το υπογράψαμε και καμία καταστροφή δεν έγινε» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

"Παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας για το πως θα βγούμε από την κρίση"

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το βασικό αντικείμενο στη συζήτηση για την Ελλάδα αφορούσε «τις προτάσεις μας για το πώς θα βγούμε από αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση».

«Εξήγησα στους εταίρους μας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης, με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, αλλά κυρίως ένα σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες των τελευταίων ετών για τις οποίες δεν υπήρξε βούληση από την προηγούμενη κυβέρνηση: τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και το λαθρεμπόριο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι με το πρόγραμμα που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε η χώρα πλεονάσματα και εκμηδενίσαμε τα ελλείμματα αλλά -όπως τόνισε- «εξήγησα στους εταίρους μας ότι επέφερε (σ.σ.: το πρόγραμμα) και μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες και δημιούργησε ένα χρέος μη βιώσιμο».

«Δεν έχουμε πρόθεση να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι «συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο» και δεν θα διαταράξει τους κανόνες της ΕΕ για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

«Δεν έχουμε πρόθεση να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων» δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ζήτησε από τους εταίρους μας να αντιμετωπίσουν την αλλαγή στην Ελλάδα ως «ευκαιρία». «Οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη Δευτέρα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Τι είπε για δημοψήφισμα

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το εά�� η κυβέρνηση προτίθεται να καταφύγει σε δημοψήφισμα, το απέκλεισε επί του παρόντος σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει την αμέριστη στήριξη των Ελλήνων αλλά το άφησε ανοικτό για το μέλλον τονίζοντας πως «η δύναμη της κυβέρνησης είναι ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα με το ανακοινωθέν του Eurogroup που δεν εκδόθηκε λόγω ασυμφωνίας και την πληροφορία που μετέδωσαν ξένα ΜΜΕ και ήθελε τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γιάννη Δραγασάκη να συμφωνούν και τον πρωθυπουργό να λέει το «όχι». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ήταν μια απόφαση «συλλογική» της κυβέρνησης.

«Η Τρόικα δεν υπάρχει πια. Το είπε και ο Ντάισελμπλουμ»:

«Η έννοια της τρόικας δεν υπάρχει πια. Αυτό ακούστηκε και μέσα στην Σύνοδο από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Εμείς θα επικοινωνούμε με τους θεσμικούς μας εταίρους. Η συμφωνία μας θα γίνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να βρίσκουμε βιώσιμες και κοινά αποδεκτές λύσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στην συμφωνία που έκανε με τον Ντάισελμπλουμ για την εξε��ρεση τεχνικής λύσης, ξεκαθάρισε πως:

«Αν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία, σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί και πολιτική συμφωνία. Το θέμα είναι κατεξοχήν πολιτικό κατά τη γνώμη μου».

«Δεν αισθάνθηκα “μόνος” στη Σύνοδο Κορυφής»

«Υπήρχαν πολλοί που διακινούσαν την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη και είμαστε μόνοι εναντίον όλων. Δεν αισθάνθηκα έτσι στην Σύνοδο Κορυφής. Ήταν αρκετοί εκείνοι που πήραν τον λόγο και υποστήριξαν την ανάγκη να υπάρξει κατανόηση στις ελληνικές θέσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, διαμορφώνει συμμαχίες, έχει φωνή, άποψη και υπόσταση».

«Πρωτοφανής η δημοσιονομική προσαρμογή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα»

«Η δημοσιονομική προσαρμογή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν πρωτοφανής σε μέγεθος και διάρκεια. Δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες χώρες. Είναι μια μοναδική περίπτωση ως προς το μέγεθος της λιτότητας, και τις ζημίες στον κοινωνικό ιστό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως:

«Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία η Ευρώπη να επιστρέψει στην ατζέντα της ανάπτυξης.Εξήγησα στους εταίρους ότι όλοι μα όλοι ανεξαρτήτως, έχουμε κοινό συμφέρον να πετύχει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Αν η Ελλάδα σταματήσει να απασχολήσει τις Συνόδους κορυφής, ξεπεράσει την κρίση και επιστρέψει στην ανάπτυξη, θα είναι η αρχή του τέλους της κρίσης για την Ευρωζώνη.Το αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι ο δύσκολος συνδυασμός δυο βασικών αρχών της Ευρωπαϊκης Ένωσης. Την αρχή του σεβασμού στην λαϊκή ετυμηγορία, και στους κοινούς μας κανόνες. Παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε με αυτούς τους κανόνες, είμαστε υποχρεωμένοι να τους σεβαστούμε».

«Κανείς δεν θέλει συνθήκες ρήξης»

«Σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει κάποια σημαντικά βήματα. Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση αλλά ένα σημαντικό μέρος. Αποδείξαμε ότι η Ευρώπη είναι πεδίο συγκρούσεων και συμβιβασμών» σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για αντίληψη της αναγκαίας συναίνεσης ώστε να βρεθούν λύσεις «προς όφελος όλων των πλευρών».

«Θα υπάρξει ουσιαστικό περιεχόμενο στις διαπραγματεύσεις των επομένων ημερών. Κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης γ��α να επιδιώξει εμμονές ή για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top