Η «πρόταση Τσίπρα»: Τι θα πει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής

Επιμένει σθεναρά στο «όχι» για παράταση του υπάρχοντος προγράμματος

Η «πρόταση Τσίπρα»: Τι θα πει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής
Αισιοδοξία πως το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι εν τέλει θετικό για την Ελλάδα εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει τα πολιτικά ζητήματα επί της ουσίας και θα εξηγήσει την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα προτείνει τα εξής στην Σύνοδο Κορυφής:

• Η κυβέρνηση συζητά για συμφωνία-γέφυρα μέχρι το καλοκαίρι

Δεν δέχεται να μπει στην διαδικασία της παράτασης και της ολοκλήρωσης του Μνημονίου, καθώς θα ήταν σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη

• Η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση αλλά δεν θέλει την ην τελευταία δόση από τον ESM, ύψους 7 δισ. ευρώ

• Η κυβέρνηση ζητά τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν») και να χρησιμοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

• Η Ελλάδα ζητά εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου. Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ

• Η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχουν «δράσεις» στο πλα��σιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στο χθεσινό Eurogroup υπήρξε επιμονή να ζητήσει η Ελλάδα «τεχνική επέκταση», ενώ υπήρξαν διαρκείς διαβουλεύσεις.

Όσον αφορά τα κείμενα εργασίας, αναφέρουν ότι υπήρξαν πολλά, ακόμη και κείμενο που ήταν σε θετική κατεύθυνση, το οποίο και απορρίφθηκε από την γερμανική Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τελική πρόταση ανακοίνωσης, που δημοσίευσαν οι FT, το οποίο αναφέρεται στην «επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», δεν μπορούσε, βέβαια, να γίνει αποδεκτή από την ελληνική Κυβέρνηση.

«Απαντώντας», μάλιστα, σε όσα δημοσίευσε η οικονομική εφημερίδα, σημειώνουν ότι οι κ. Βαρουφάκης και Δραγασάκης τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα και του επεσήμαναν ότι το κείμενο έχει προβληματικά στοιχεία και ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την εκτίμησή τους. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top