Eurogroup: Ο Σόιμπλε ήταν εκείνος που έφερε αντιρρήσεις

Η ελληνική οπτική για όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες

Eurogroup: Ο Σόιμπλε ήταν εκείνος που έφερε αντιρρήσεις

​Ένα σκληρό παιχνίδι τακτικών εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην συνεδρίαση του Eurogroup, με το Βερολίνο, όπως έγραψε και νωρίτερα το star. gr να κρατά την πιο σκληρή και άτεγκτη στάση.

Πληροφορίες από το Μαξίμου επιβεβαιώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που απέρριψε το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης των «19», ύστερα και από εισήγηση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, καθώς ζητούσε την ολοκλήρωση και παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ένα άλλο κείμενο, περισσότερο συμβιβαστικό απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όπως λένε χαρακτηριστικά, κατέφυγε σε «ένα έντονο παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων», καταθέτοντας και άλλα κείμενα που όμως απορρίφθηκαν επίσης.

Τις πληροφορίες αποκάλυψε μέσω Twitter και ο δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον, ο οποίος έγραψε:

Mason.jpg

«Έλληνας αξιωματούχος: συμφώνησαν σε κείμενο που έγραφε για “ τροποποίηση, παράταση και επιτυχή ολοκλήρωση”. Ο Σόιμπλε απέρριψε τον όρο “τροποποίηση” κι έτσι μετά από δύο ώρες δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Τότε διέρρευσε στον Τύπο ένα κείμενο που δεν είχε συμφωνηθεί και το οποίο περιελάμβανε τον όρο “παράταση”».

Κύκλοι του Μαξίμου τονίζουν ότι σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα αιτιολογήσει την απόφασή του να μην αποδεχθεί το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης στο Eurogroup. Επίσης αναμένεται να ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και να επαναλάβει ότι για την ελληνική κυβέρνηση το υπάρχον πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται νέο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ μάλιστα αποκάλυψαν ότι στο χθεσινοβραδινό Eurogroup, η Αθήνα παρουσίασε τις θέσεις της για ένα «πρόγραμμα – γέφυρα».

H ελληνική αντιπροσωπεία, πρότεινε λοιπόν στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών:

1. Την εξασφάλιση χρηματοδότησης, χωρίς τη δόση του ΕSM, δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ.
2. Να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
3. Να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά δέκα δισ. ευρώ
4. Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ να κατευθυνθούν προς εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων.

Επίσης, πρότεινε να υπάρξει εξορθολογισμός του δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ κι ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει κοινά σημεία αναφοράς με τους εταίρους, με έμφαση στο φορολογικό σύστημα, το περιουσιολόγιο, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, τους διαγωνισμούς για δανειοδοτήσεις ΜΜΕ, κλπ.

Τέλος, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι τα εργασιακά και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης αποτελούν κόκκινες γραμμές και δεν πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top