Μ. Σουλτς: «Το Βερολίνο δεν προβοκάρει ένα Grexit»

«Κανείς δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ,αλλά πρέπει να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις της»

​Με κατηγορηματικό τρόπο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, απέρριψε τα σενάρια που διακινούνται ότι το Βερολίνο προβοκάρει ένα Grexit.

Ο κ. Σουλτς, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Κουρίρ, τόνισε ότι κανείς δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επισημαίνοντας όμως για μια ακόμα φορά ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν οι προκάτοχοί της.

«Αντίστροφα, εμείς πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να κατανοήσουμε ότι οι απλοί άνθρωποι χρειάζονται κοινωνικές ελαφρύνσεις», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι οι φόροι είναι εθνική υπόθεση.

Όπως είπε, χρέος του Ευρωκοινοβουλίου είναι να κάνει τα πάντα, να διαμαρτύρεται, να καταγγέλλει αδικίες, να παρουσιάζει λύσεις.

«Απαιτείται να τεθεί ένα τέλος στον καταστροφικό φορολογικό ανταγωνισμό και στα κενά που υπάρχουν για φοροαποφυγή, και να κλείσουν οι φορολογικοί παράδεισοι», είπε ο κ. Σουλτς.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να υπογραμμίσει ότι αρκετές χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα δεν επιτέλεσαν το καθήκον τους όσον αφορά στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, τονίζοντας ότι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που οδήγησε στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση λάβει τα μέτρα, για τα οποία την έχουμε συμβουλεύσει, δηλαδή να φορολογήσ��ι τους μεγάλους κατόχους κεφαλαίου και να καταπολεμήσει αποφασιστικά τη φοροδιαφυγή, τότε η κυβέρνηση θα έχει όλους στο πλευρό της», είπε.

Ο Μάρτιν Σουλτς παραδέχθηκε ότι τα αδύναμα οικονομικά στρώματα πλήρωσαν το τίμημα στην Ελλάδα για τα σκληρά μέτρα λιτότητας και πλέον δεν υπάρχει τίποτε άλλο για να περικοπεί.

Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να σταματήσει να ισχύει το ισχύον μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παρ’ όλ’ αυτά η ΕΕ να συνεχίσει να πληρώνει.

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν πέτυχαν να οικοδομήσουν μια αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και επιπλέον η κατάσταση δυσκόλεψε, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν καταπολέμησαν με συνέπεια τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέλος κατέληξε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούσε πάντα τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, την καθιέρωση της αρχής ότι φόροι πρέπει να πληρώνονται εκεί που αποκτούνται τα κέρδη, να υπάρχει διαφάνεια στα φορολογικά προνόμια και ελάχιστοι φορολογικοί συντελεστές στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top