Eurogroup: Ποιοι βρέθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας και ποιοι απέναντι

Οι τρεις γραμμές με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι Δραγασάκης και Βαρουφάκης

Eurogroup: Ποιοι βρέθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας και ποιοι απέναντι

​Βαρύ ήταν το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να βρίσκονται αντιμέτωποι απέναντι σε τρεις διαφορετικές γραμμές που κράτησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η πρώτη γραμμή, ήταν η σκληρή γραμμή Σόιμπλε, ο οποίος ζητούσε επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, ολοκλήρωσή, αξιολόγηση και κατόπιν νέες συζητήσεις για μια νέα συμφωνία.

Με την ανυποχώρητη σκληρή στάση του Βερολίνου τάχθηκαν όλες οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Λετονία και η Σλοβακία, αλλά και χώρες που βρέθηκαν στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα και συγκαταλέγονταν στις λεγόμενες PIGS, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Οι τελευταίοι μάλιστα, έλεγαν πλέον ξεκάθαρα ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό των χωρών τους, με τους πολίτες να ζητούν απαντήσεις για το ποιοι ήταν οι λόγοι που κι εκείνοι δεν διεκδίκησαν αλλαγές στα προγράμματά τους.

Η δεύτερη γραμμή, εκφράστηκε α��ό τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μ. Σαπέν, ο οποίος με σαφήνεια υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας το οποίο λέει «όχι» στη λιτότητα, «όχι» σε ένα πρόγραμμα το οποίο ουσιαστικά έχει αποτύχει, διευκρινίζοντας όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Τέλος η τρίτη γραμμή, που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά ήταν και πιο κοντά μας, ήταν η γραμμή που εκφράστηκε από την Ιταλία, η οποία έθεσε στους 19 υπουργούς Οικονομικών, το ερώτημα τι ακριβώς θέλουν από την Ελλάδα. Όπως τόνισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, «θέλουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, έχοντας όμως ανάπτυξη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top