Χωρίς κοινή ανακοίνωση αλλά και χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το έκτακτο Eurogroup

Βαρουφάκης: Μας πίεσαν για επέκταση του μνημονίου, είπαμε όχι

Χωρίς κοινή ανακοίνωση αλλά και χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το έκτακτο Eurogroup

​«Είχαμε ένα έκτακτο Εurogroup για την πρώτη επαφή και για να μάθουμε τα σχέδια της Ελλάδας. Ήταν έντονη συζήτηση. Είχαμε μια πρόοδο όχι όμως επαρκή για να έχουμε και κοινά συμπεράσματα. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις η Δευτέρα. Θα πρέπει όλοι να κάνουμε και να κάνετε υπομονή. Υπήρξε πρόοδος αλλά όχι συμφωνία.» σημείωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου.

Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών σε κοινά συμπεράσματα και επομένως δεν υπάρχει κοινή ανακοίνωση. «Δεν συζητήσαμε λεπτομερώς προτάσεις. Δεν κάναμε διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ή κάποιο πρόγραμμα, απλώς προσπαθήσαμε να συμφωνήσουμε για τα επόμενα βήματα. Δυστυχώς, δεν το καταφέραμε αυτό.» σημείωσε ενώ χαρακτήρισε τη συζήτηση «έντονη και εποικοδομητική», με στόχο «να καλύψουμε έδαφος εν όψει του τακτικού Eurogroup».

Επίσης αφού υπογράμμισε ότι έγιναν ξεκάθαρες οι ελληνικές θέσεις, διευκρίνισε πως «Δεν μιλάμε για σύγκρουση αλλά για περαιτέρω διαβουλεύσεις.»

Στη συνέχεια, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι «υπήρχε θέληση αλλά δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε κοινή δήλωση. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα» ενώ επεσήμανε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, αλλά και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Ο κ. Μοσκοβισί σχολίασε πως η συνάντηση ήταν χρήσιμη και για την Ελλάδα, προκειμένου να καταλάβει πώς βλέπουν την κατάσταση οι άλλες χώρες.

Βαρουφάκης: Μας πίεσαν για επέκταση του μνημονιου, είπαμε όχι

«Κάναμε ανάλυση γιατί το υφιστάμενο πρόγραμμα δεν βγαίνει. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα», είπε από τη μεριά του ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά από τη συνεδρίαση, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν διαφωνίες, με τους εταίρους να ζητούν από την Ελλάδα να διατυπώσει αίτημα για επέκταση μνημονίου.

«Βασικός μας στόχος ήταν να γνωριστούμε και να τους εκθέσουμε το ρηξικέλευθο πρόγραμμά μας» σημείωσε προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει η ευκαιρία περαιτέρω ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο υπουργός Επικράτειας Ν. Παππάς αναφέρει:«γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή»

Όπως όλα δείχνουν, όλα θα κριθούν - όπως αναμενόταν - στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βασίστηκε σε τέσσερις πυλώνες: χρηματοοικονομική σταθερότητα, χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, αναδιάρθρωση του χρέους, με παράλληλη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top