Ολοκληρώθηκε το Eurogroup-ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Δεν υπήρξε σύγκρουση

Κόντρα Ελλάδας-εταίρων για την παράταση του προγράμματος - Πρώτη ανάρτηση: 12/2/2015 - 22.57

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup-ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Δεν υπήρξε σύγκρουση

Λίγο πριν τις 23.00 ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια μετά το πέρας του Eurogroup, δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις προσεχείς ημέρες. Μάλιστα τόνισε πως δεν υπήρξε καμία σύγκρουση κατά την αποψινή συζήτηση.

pier-gkramena-afiksi-eurogroup.jpg
«Η ελληνική πλευρά θα πραγματοποιήσει συζητήσεις με αξιωματούχους των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ. Το Eurogroup θα προβεί σε απολογισμό στην επόμενη συνεδρίασή του, τη Δευτέρα.» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, αυτή την ώρα οι εταίροι διαβουλεύονται για το κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο κοινό αυτό ανακοινωθέν θα εκφράζεται η ελπίδα για συμφωνία τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου όταν θα διεξαχθεί το προγραμματισμένο Eurogroup.

H αιτία που καθυστερεί τόσο η ανακοίνωση (ήδη γράφεται το τρίτο προσχέδιο) είναι μια δυστοκία που υπάρχει σχετικά με την αναφορά περί «ανάγκης» για να δοθεί παράταση στο ισχύον πρόγραμμα της Ελλάδας, κάτι που επιθυμεί η Γερμανία αλλά για το οποίο έχει έντονες αντιρρήσεις η ελληνική πλευρά, έχοντας και τη στήριξη κάποιων εταίρων.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σχέδιο για «συμφωνία-γέφυρα» και δέχθηκε στενό πρέσινγκ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι εταίροι ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει τα περί διαγραφής του χρέους, να τηρήσει τις δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να δεσμευθεί για τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως είχαν προμηνύσει τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο Πιέρ Μοσκοβισί πριν την συνεδρίαση, δεν επιτεύχθη συμφωνία καθώς το Eurogroup ήθελε στη συνεδρίαση αυτή καταρχάς να ακούσει τις θέσεις και το σχέδιο της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ξένων μέσων, στην Ελλάδα δόθηκε διορία για να υπάρξει αίτηση για παράταση του ισχύοντος προγράμματος μέχρι τη Δευτέρα. Παράλληλα, τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για έντονη κριτική στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ διότι δεν τους δόθηκαν οι ελληνικές προτάσεις εγκαίρως ώστε να υπάρχει χρόνος να τις μελετήσουν.
bloom,berg.jpg
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup τις τέσσερις «βάσεις» για μια νέα συμφωνία για το χρέος. «Η Ελλάδα ζητά μια συμφωνία που να της παρέχει οικονομική σταθερότητα, βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ παράλληλα να αντιμετωπίζεται η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση.
delfs.jpg
Όπως, εξάλλου, μετέδωσε στο twitter, o δημοσιογράφος του Bloomberg Άρνε Ντελφς, «ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν παρουσίασε κάτι συγκεκριμένο. Τώρα οι αποκαλούμενοι εμπειρογνώμονες θα μεταβούν στην Αθήνα».

Κυβερνητικές πηγές: Δεν γίνεται αποδεκτή παράταση του Μνημονίου

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά απαντούσε με επιχειρήματα σε όσα ζητήματα τέθηκαν κατά το Eurogroup, πως ανέδειξε το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημόσιου χρέους και στέλνουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή μια παράταση του Μνημονίου.

«Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με στόχο την αμοιβαία επωφελής συμφωνία» καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έστειλε μήνυμα μέσω twitter να μην «ονειρεύονται» κάποιοι κωλοτούμπες: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή».
pap.jpg
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top