Λιόσα στην El Pais: «Ακροαριστερός λαϊκιστής ο Τσίπρας»

Μιλά για «χαρακίρι» των Ελλήνων ο διάσημος συγγραφέας και κάτοχος Νόμπελ

Λιόσα στην El Pais: «Ακροαριστερός λαϊκιστής ο Τσίπρας»

Δριμύτατη κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ασκεί ο διάσημος συγγραφέας και κάτοχος Νόμπελ Λογοτεχνίας (αλλά και υποψήφιος της Κεντροδεξιάς για πρόεδρος του Περού στο παρελθόν) Μάριο Βάργκας Λιόσα σε ανάλυσή του στην El Pais, με τον τίτλο «χαρακίρι», στην οποία μεταξύ άλλων κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι συμμάχησε με ένα ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό κόμμα.

«Τώρα πια οι Ιάπωνες πολιτικοί δεν αυτοκτονούν, αλλά το τελετουργικό της θυσίας παραμένει άθικτο, μόνο που τώρα είναι συλλογικό. Το έχουν κάνει σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Βενεζουέλα, και τώρα άγγιξε την Ελλάδα» υποστηρίζει ο Λιόσα, επικαλούμενος το παράδειγμα του περονισμού στην Αργεντινή.

«Αλλη μια εμβληματική περίπτωση πολιτικού χαρακίρι είναι αυτή της Βενεζουέλας» προσθέτει ο Περουβιανός συγγραφέας, που αναφέρει ότι ήταν μια δημοκρατία με ατέλειες, αλλά «αφθονούσε η διαφθορά κι έτσι δυστυχώς, μια μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Βενεζουέλας οδηγήθηκε να είναι δύσπιστη απέναντι στη δημοκρατία και εμπιστεύτηκε την τύχη της σε έναν μεσσιανικό ηγέτη: τον Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες». Το κα��εστώς του Νικολάς Μαδούρο που τον διαδέχθηκε με εκλογές, ο Λιόσα το χαρακτηρίζει «μια πραγματική δικτατορία», επικαλούμενος ως παράδειγμα μετο κλείσιμο τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και εφημερίδων και τον εγκλεισμό αντιφρονούντων στις φυλακές.

Για τον Περουβιανό συγγραφέα, η πιο πρόσφατη περίπτωση «χαρακίρι» είναι η Ελλάδα, «όπου στις ελεύθερες εκλογές κατάφερε να αναδειχθεί στην εξουσία με το 36% των ψήφων ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα δημαγωγικό και λαϊκίστικο κόμμα της άκρας αριστεράς που συμμάχησε για να κυβερνήσει μια μικρή δεξιά ακραία εθνικιστική και αντιευρωπαϊκή οργάνωση».

Ο Λιόσα υποστηρίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε στους Έλληνες επανάσταση και παράδεισο» και αναφέρει ότι «στην καταστροφική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και τον δυτικό πολιτισμό, ίσως είναι κατανοητή η σκοτεινή κάθαρση του ελληνικού εκλογικού σώματος. Ωστόσο, αντί να ξεπεράσουν τα παράσιτα που τους μαστίζουν, αυτά θα μπορούσαν τώρα να γιγαντωθούν αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους».

Σχετικά με την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση Μέρκελ, ο περουβιανός συγγραφέας υποστηρίζει: «Η Γερμανία δεν μπορεί να κατηγορείται επειδή τόσες χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ναυάγησαν οικονομικά. Η Γερμανία είχε κυβερνήσεις συνετές και ικανές, νοικοκυρεμένες και ειλικρινείς και γι’ αυτόν τον λόγο ενώ άλλες χώρες κατέρρεαν, εκείνη αναπτύχθηκε και δυνάμωσε. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία χρειάστηκε να απορροφήσει και ν’ αναστήσει ένα πτώμα-την κομμουνιστική Γερμανία». Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top