Κρύο και αγωνία στο Βέλγιο:Με την Ελλάδα στην καρδιά βλέπουν τους εταίρους Τσίπρας-Βαρουφάκης

Η αντίστροφη μέτρηση για Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ξεκίνησε

Κρύο και αγωνία στο Βέλγιο:Με την Ελλάδα στην καρδιά βλέπουν τους εταίρους Τσίπρας-Βαρουφάκης

​Το μεσημέρι της Τετάρτης αναχώρησε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος από το Ελευθέριος Βενιζέλος με προορισμό τις Βρυξέλλες εν όψει του κρίσιμου έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα του Βελγίου για να δώσουν τις πρώτες μεγάλες «μάχες» της κυβέρνησης για το ελληνικό ζήτημα και το χρέος .

Ο κ.Βαρουφάκης, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Γιώργο Χουλιαράκη, τον άτυπο σύμβουλό του, Αμερικανό καθηγητή κ.Γκάλμπρεϊθ και την ειδική σύμβουλο, οικονομολόγο και πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Έλενα Παναρίτη, θα συμμετάσχει στην σύσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ ο πρωθυπουργός, θα συμμετάσχει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.


Χαρακτηριστικό της ιδιαιτερότητας των στιγμών είναι και ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε χθες την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι στo Eurogroup δεν θα πάει ο Γιάννης Βαρουφάκης, αλλά όλη η Ελλάδα

Δεν αναμένεται σήμερα απόφαση για την Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες το κλίμα είναι βαρύ, όχι μόνο γιατί ο ήλιος είναι άφαντος, αλλά γιατί οι εταίροι είναι αποφασισμένοι να πιέσουν τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να δεχτεί παράταση του προγράμματος.

Ωστόσο, όπως δήλωσαν νωρίτερα μια εκπρόσωπος της Κομισιόν αλλά και ένας εκπρόσωπος το�� Γερμανικού υπουργείου οικονομικών, το σημερινό Eurogroup δεν θα είναι το καθοριστικό για την Ελλάδα, αλλά θα δώσει αυτό που λέμε μια πρώτη γεύση για το που πάνε τα πράγματα με το ελληνικό θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα ούτε στο σημερινό Eurogroup, ούτε στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνοντας ότι ο προγραμματισμός που γίνεται έχει ως στόχο να ληφθούν αποφάσεις στο Εurogroup της 16ης Φεβουαρίου.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στην παρούσα φάση σχέδιο Γιούνκερ για την Ελλάδα σε εξέλιξη, μίλησε όμως για εντατικές διαβουλεύσεις του προέδρου της Κομισιόν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίες, όμως, δεν έχουν αποδώσει καρπούς μέχρι στιγμής. Τέλος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πως όλα τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι λειτουργούν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγερ(Martin Jaeger), αφού ανακοίνωσε πως δεν αναμένεται λήψη απόφασης για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, πρόσθεσε πως το Βερολίνο ανυπομονεί να δει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας παράλληλα πως η Αθήνα θα πρέπει μελλοντικά να δεχτεί τακτικές επιθεωρήσεις σε αντάλλαγμα οποιασδήποτε διεθνούς βοήθειας.

Ο κ.Γιέγερ σημείωσε ότι η Ελλάδα υπόκειται στο ισχύον πρόγραμμα στήριξης, το οποίο λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου και αυτό θα είναι το θέμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου,ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε πως η επίτευξη πλεονάσματος από την Ελλάδα, είναι προϋπόθεση για την πρόσβαση στις αγορές, καθώς και ότι το τωρινό ελληνικό πρόγραμμα έχει "παρεκκλίνει" για τις συζητήσεις.

Ντάισεμπλουμ: Εντός της συμφωνίας με την τρόικα οι όποιες αλλαγές

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ.Ντάισεμπλουμ, δήλωσε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με τις ισχύουσες συμφωνίες με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας.

Ο κ.Ντάισεμπλουμ μίλησε στο ολλανδικό κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών ζήτησαν να μην υπάρξει νέα οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα.

«Μία συμφωνία είναι μία συμφωνία» δήλωσε ο Ντάισεμπλουμ σύμφωνα με το Reuters. «Αυτό σημαίνει ότι μόνο εντός του προγράμματος, μέτρα θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με άλλα μέτρα» πρόσθεσε

Όπως τόνισε οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα των δανειστών που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top