Τσίπρας: Ο Γκουρία είναι Μεξικάνος και εμείς μόνο με το Μεξικό συγκρινόμαστε σε διαφθορά

Θάβουν την εργαλειοθήκη και ξεκινούν νέα συνεργασία με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

​Ικανοποιημένος και αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός αμέσως μετά την συνάντηση του με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε "χρήσιμο και σημαντικό" τον κ.Γκουρία, καθώς όπως είπε μιλά για την ανάπτυξη που είναι και το ζητούμενο για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον κ.Γκούρια, υποστήριξε ότι οι πολιτικές λιτότητας που ακολούθησε η Ευρώπη βάθυναν την κρίση.

«Η Ευρώπη βολοδέρνεται ανάμεσα στην σκύλα της στασιμότητας και της ύφεσης και την Χάρυβδη του αποπληθωρισμού» είπε με νόημα.

Ο κ.Τσίπρας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης του να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησαν οι προηγούμενοι

«Εμείς μπορούμε να το κάνουμε γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις και εξαρτήσεις με την οικονομική ολιγαρχία» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροκλοπής, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής

Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησης να συνεργαστεί με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, διευκρινίζοντας πάντως πως αυτή η συνεργασία δεν θα σχετίζεται με την εργαλειοθήκη, η οποία όπως είπε έκανε επικοινωνιακή ζημιά στο παρελθόν, αλλά θα γίνει με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την λαϊκή εντολή.

«Είμαι αισιόδοξος ότι η σημερινή συνάντηση θα αποτελέσει την αρχή μια νέας σχέσης με τον ΟΟΣΑ» πρόσθεσε.

Όπως είπε κ.Τσίπρας, η ελληνική κυβέρνηση συστήνει με τον ΟΟΣΑ μια κοινή επιτροπή, η οποία θα ετοιμάσει ένα σύμφωνο ανάπτυξης. Επίσης ο κ.Τσίπρας είπε ότι συμφωνήθηκε ο ΟΟΣΑ να βοηθήσει την κυβέρνηση στο πρό��ραμμα των μεταρρυθμίσεων.
«Σύντομα θα πάω στο Παρίσι για να επισημοποιήσω την σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τον κ.Γκουρία για την κατανόηση και την βοήθεια του στην Ελλάδα σε μια τόσο κρίσιμη όπως είπε στιγμή για την χώρα.
Ο κ.Τσίπρας επανάλαβε ότι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κάνει μεταρρυθμίσεις, παρομοιάζοντας τέλος την Ελλάδα με το Μεξικό.
«Ο κύριος Γκουρία είναι από το Μεξικό και εμείς μόνο με το Μεξικό μπορούμε να συγκριθούμε σε κάποια μεγέθη και ποσοστά που αφορούν την φοροδιαφυγή και την διαφθορά. Η βοήθεια του θα είναι χρήσιμη για να κάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα» κατέληξε ο κ.Τσίπρας.

Α. Γκουρία: «Δεν είμαστε εδώ για να σας υποδείξουμε τι να κάνετε, είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε»

Την πρόθεση του ΟΟΣΑ να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση και να την βοηθήσει στο μεταρρυθμιστικό της έργο τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού, Α. Γκουρία, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων με τον Α. Τσίπρα, μετά από την συνάντησή τους.

«Δεν ήρθαμε στην Ελλάδα να σας υποδείξουμε τι οφείλετε να πράξετε ή να υποδείξουμε στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. Εκείνοι εκφράστηκαν και σας έδωσαν την εντολή. Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να ενημερώσουμε την ελλ��νική κυβέρνηση και να της πούμε τι κάνουν άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με την Ελλάδα», είπε ο κ. Γκουρία.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, υπογράμμισε ότι στόχος του Οργανισμού είναι να προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση όσες περισσότερες επιλογές για κρίσιμα ζητήματα όπως η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η επίτευξη της ανάπτυξης, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος.

Επέμεινε μάλιστα στην αναγκαιότητα να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να ληφθούν μέτρα εναντίον των μονοπωλίων, υπέρ της ανάπτυξης για το καλό των πολιτών και όχι των οικονομικών ολιγαρχών.

«Είμαστε εδώ για να θέσουμε επί τάπητος εργαλεία και μέσα, για να αναπτύξουμε μηχανισμούς ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να επιτευχθεί η ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Γκουρία, ο οποίος πρόσθεσε ότι μεγάλη πρόκληση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις κυβερνήσεις, η οποία κλονίστηκε εξαιτίας της κρίσης.

«Μπορείτε να βασίζεστε στον ΟΟΣΑ για να στηρίξει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Κάποια από αυτά τα μέτρα όμως θέλουν χρόνο και δεν αποδίδουν αμέσως. Όταν μιλάμε για την παιδεία, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ανάπτυξη, τα αποτελέσματα των πολιτικών δεν γίνονται αμέσως ορατά. Προετοιμαζόμαστε και συνεργαζόμαστε μαζί σας για το μέλλον και το αύριο των Ελλήνων πολιτών», κατέληξε ο κ. Γκουρία.

ΒΙΝΤΕΟ ΝΕΡΙΤ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top