Spiegel: Ο… «πόλεμος» Μέρκελ – Γιούνκερ και στη μέση ο Τσίπρας

Τεταμένες οι σχέσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου και του προέδρου της Κομισιόν

Spiegel: Ο… «πόλεμος» Μέρκελ – Γιούνκερ και στη μέση ο Τσίπρας

​Στα… μαχαίρια βρίσκονται σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τις σχέσεις τους να έχουν μπει εδώ και καιρό στην… κατάψυξη.

Το περιοδικό αποκαλύπτει μια τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας Καγκελάριου και του προέδρου της Κομισιόν, η οποία και αποκαλύπτει του λόγου το αληθές.

«Ο Επίτροπός μου έλαβε το έγγραφο το πρωί της συνεδρίασης», παραπονέθηκε η Άνγκελα Μέρκελ στον Ζ. Κ. Γιούνκερ, αναφερόμενη στον Γερμανό επίτροπο Έτινγκερ για να λάβει την ψυχρή απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Γιατί δικός σου Επίτροπος; Α��τός είναι ο δικός μου Επίτροπος».

Όπως αναφέρει το Spiegel η κόντρα αυτή εγείρει για μια ακόμα φορά το ερώτημα «ποιος έχει τελικά την εξουσία στην Ευρώπη»;

«Η κυριαρχία της Μέρκελ ως η πιο ισχυρή γυναίκα στην Ευρώπη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κρίση του ευρώ, η οποία μετατόπισε την ισορροπία της εξουσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Καθώς η κρίση γινόταν πιο βαθιά εντός Ευρωζώνης, οι ηγέτες συνεδρίαζαν τακτικά προκειμένου να σώσουν το κοινό νόμισμα από την κατάρρευση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπρεπε να διαθέσουν χρήματα για τα πακέτα διάσωσης των χωρών που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δεδομένου ότι η Γερμανία είχε τα περισσότερα χρήματα να προσφέρει, η Μέρκελ ανακηρύχθηκε γρήγορα ως ο πιο σημαντικός παίκτης», αναφέρει το περιοδικό.

Μάλιστα αγκάθι στις σχέσεις Μέρκελ – Γιούνκερ αποτελεί σύμφωνα με το Spiegel και η στάση του προέδρου της Κομισιόν απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα.

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι κύκλοι της Γερμανίδας Καγκελάριου θα ήθελαν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να κρατούσε πιο ψυχρή στάση απέναντι στον Α. Τσίπρα, όμως εκείνος, αν και αναγνωρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι λίγο πιο παρορμητικός από ότι θα ήθελε, συμμερίζεται την επιθυμία του για συρρίκνωση της δύναμης Μέρκελ και την οικοδόμηση μιας νέας Ευρώπης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top