Βαρουφάκης: αποδεχόμαστε το μνημόνιο κατά 0% και μόνο τα μέτρα του κατά 30%

Κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει τη διαπραγμάτευση

Διευκρινίσεις για το περιβόητο ποσοστό αποδοχής του μνημονίου κατά 30% επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, σε νέα παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Το ποσοστό αποδοχής του μνημονίου εκ μέρους μας είναι 0%. Ούτε ένα μέτρο ούτε μία λέξη που θυσιάζει τους Έλληνες χωρίς αιτία» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκ��ς, ο οποίος συμπλήρωσε: «Δεν θα υποκύψουμε στην πλάνη ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι μεταρρύθμιση. Για να πάψει αυτή η τοξική συμφωνία χρειάζεται μία νέα συμφωνία. Θεωρώ αστείο το ότι μας ασκείται κριτική γιατί διαπραγματευόμαστε, γιατί διεκδικούμε ένα πρόγραμμα-γέφυρα και μία συμφωνία που δεν θα είναι τοξική» .

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε φυσιολογικό αποτέλεσμα τη λιτότητα «μετά το σκάσιμο της φούσκας» του υπερβολικού δανεισμού, αλλά πρόσθεσε ότι «και αυτή η περίοδος χαρακτηρίστηκε από ένα μη βιώσιμο δανεισμό και έγινε και η λιτότητα πυραμιδική, την οποία επέβαλλαν οι εκπρόσωποι μια ομάδα επιβολής αποικιοκρατικού τύπου που στέλνουν στη χώρα μας αυτοί οι οργανισμοί με χαρακτηριστικά πυραμιδικής λιτότητας.

«Αν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς καν την ρήξη δεν διαπραγματεύεσαι. Αν διαμηνύσεις στην άλλη πλευρά ότι αυτό θα στο δώσουν έστω την τελευταία στιγμή, τι περιμένετε να συμβεί;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά χωρίς να κατανομάσει τα συγκεκριμένα κόμματα.

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να αποφευχθεί η ρήξη, αλλά δεν θα αρνηθούμε να την διανοηθούμε, γιατί τότε θα επιστρέψει η πυραμιδική λιτότητα Μόνη μας τακτική θα είναι να προσέλθουμε με σώφρονες, ��ογικές προτάσεις. Δεν θα εφαρμόσω την θεωρία των παιγνίων παρότι την έχω σπουδάσει» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε «να κρατήσουμε όσα μέρη του προγράμματος δεν απειλούν την οικονομία, όπως η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος ή η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Επανήλθε μάλιστα το ποσοστό αποδοχής του Μνημονίου και ανέφερε: «Πόσο ποσοστό του μνημονίου αποδεχόμαστε; 0 % . Πόσα μέτρα αποδεχόμαστε ; Χονδρικά γύρω στο 30% είναι το τοξικό κομμάτι που θα απορρίψουμε».

Σε μία ακόμη αιχμή προς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Προσπαθούν κάποιοι να πείσουν ότι είμαστε και εμείς μνημονιακοί. Αλλά αντί να προβάλλετε σε εμάς αυτή την υποταγή στο μνημόνιο, θα έπρεπε να μας πείτε να μην τολμήσουμε να επιστρέψουμε, εάν δεν πετύχουμε μία έντιμη συμφωνία με την Ευρώπη, για να βοηθήσετε στην διαπραγμάτευση».

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκήσουν πιέσεις στις ευρωπαϊκές ομάδες στις οποίες ανήκουν να γίνουν δεκτές οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top