Γιούνκερ: Δεν σκέφτομαι καν το ενδεχόμενο ενός Grexit

«Δεν σχημάτισα την εντύπωση ότι ο Τσίπρας θέλει σύγκρουση με την Ευρώπη»

«Δεν σκέφτομαι το ενδεχόμενο ενός Grexit» ξεκαθάρισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε αποκλειστική του συνέντευξη στην τηλεόραση της Deutsche Welle.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε πως η Ευρώπη όμως έχει 21 δημοκρατίες και όχι μόνο την ελληνική και πως είναι θέμα του κ. Τσίπρα να καθορίσει το περιεχόμενο των θέσεών του ώστε να καταστεί εφικτή μια συμφωνία: «Διότι δεν μπορεί μόνο οι “27” της Ε.Ε. ή τα 18 κράτη μέλη της Ευρωζώνης να κινηθούν προς την πλευρά της Αθήνας. Εκεί απαιτείται μια αμοιβαία μετατόπιση, η οποία δεν μπορεί να είναι εντελώς συμμετρική».

Σε ερώτηση για το αν αυτό σημαίνει πως αν οι Έλληνες αρνηθούν αυτούς τους κανόνες, τότε θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη, απάντησε: «Αυτό δεν αποτελεί μέρος του σεναρίου μου, δεν βρίσκεται στο πεδίο του ραντάρ μου. Προσπάθησα επί τρία χρόνια ως επικεφαλής του Eurogroup, ώστε να μην βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, να μην την βγάλουν και ώστε να μη μετακινηθεί μόνη της στο περιθώριο. Τώρα που τα πράγματα έχουν ησυχάσει δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιου είδους σενάρια και ο κ. Τσίπρας είπε επίσης πως δεν αποτελεί μέρος του εθνικού του σχεδίου. Θα προσπαθήσουμε από κοινού η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα τηρηθούν οι βασικές δεσμεύσεις του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η αλληλεγγύη του ενός συνεπάγεται την συνέπεια του άλλου. Το ένα προϋποθέτει το άλλο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί σημαντική βάση το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, στο οποίο αναφέρεται πως «εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της τότε οι εταίροι θα μπορούσαν να κάνουν και αυτοί βήματα προς την κατεύθυνση της διάσωσης».

Στη συνέχεια, ο Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι δεν διακρίνει κάτι μεμπτό στο ότι οι Γερμανοί θέλουν εξυγίανση του προϋπολογισμού ούτε όμως και η άλλη πλευρά κάνει κακό θέλοντας να διευρύνει την ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν συμμερίζεται την άποψη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επιλέξει μια τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη και εάν αυτή την εντύπωση αποκόμισε και ο ίδιος από την προσωπική συνομιλία που είχαν, ο κ. Γιούνκερ τοποθετείται λέγοντας: «Όχι δεν είχα αυτή την εντύπωση. Δεν συμφωνήσαμε σε όλα, αλλά παρόλα αυτά υπήρξε μια εκατέρωθεν προσέγγιση απόψεων. Δεν μπόρεσα να δω την πλήρη ομιλία του συναδέλφου Τσίπρα την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα. Μου φάνηκε όμως ότι ήταν μια ομιλία που δεν διαπνεόταν από την βούληση να επιτευχθεί πάση θυσία συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Τέλος, ο Γιούνκερ σχολίασε και το στιγμιότυπο που στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κομισιόν, τον πήρε από το χέρι: «Γιατί θα έπρεπε να μην τον υποδεχθώ φιλικά; Δεν βρισκόμαστε σε πολεμική αντιπαράθεση με του Έλληνες και με την νέα κυβέρνηση στην Αθήνα».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top