Βαρουφάκης προ εκλογών: «30 χρόνια μακριά η έξοδος από το Μνημόνιο»

Τι έλεγε πριν γίνει υπουργός Οικονομικών

Βαρουφάκης προ εκλογών: «30 χρόνια μακριά η έξοδος από το Μνημόνιο»

​«Έξοδος από το Μνημόνιο σημαίνει να μην χρειαστεί να ξαναδανειστούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους και να μπορεί η Ελλάδα να εξυπηρετείται απευθείας από τις χρηματαγορές. Η μόνη περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο είναι να υπάρξει έστω και μια σιωπηλή συμφωνία με την Φρανκφούρτη με την ΕΚΤ και το Βερολίνο βεβαίως, όπου η ΕΚΤ θα “κλείνει” το μάτι στις αγορές λέγοντας κάθε φορά που υπάρχει μια έκδοση ελληνικών ομολόγων “μην τα μετράτε αυτά όπως όλα τα προηγούμενα ομόλογα. Αυτά σας τα εγγυόμαστε εμείς”.» ανέφερε σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό» στις 6 Οκτωβρίου 2014, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Στην συνέχεια είχε ξεκαθαρίσει «Εμάς στην Ελλάδα όμως δεν έπρεπε να μας νοιάζει αυτό. Δεν θα τελειώσει το Μνημόνιο αν αντί να πάρουμε νέα δάνεια από χρήματα που δανείζεται από ιδιώτες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, με εγγυήσεις του Βερολίνου, τα πάρουμε απευθείας από τους ίδιους τους ιδιώτες με εγγυήσεις του Βερολίνου και της ΕΚΤ.

Το Μνημόνιο θα τελειώσει μόνο όταν τεθεί τέρμα στο δράμα των συγκοινωνούντων δοχείων πτωχεύσεων, μιας τριπλής πτώχευσης του δημοσίου, των τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα. Μέχρι τότε θα είμαστε πλήρως εξαρτημένοι είτε από ένα φανερό Μνημόνιο από τον ESM, είτε σιωπηλά θα δανειζόμαστε κατευθείαν εμείς από τους ιδιώτες, αντί να τα δανείζεται η Ευρώπη από τους ιδιώτες για να τα δώσει σε μας. Αυτή η στιγμή είναι τουλάχιστον 30 χρόνια μακριά με τα σημερινά δεδομένα και δεδομένου ότι ακούμε να λένε πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Μπορεί όμως να κηρυχθεί βιώσιμο για καθαρά πολιτικούς λόγους μέσα από μια μεγάλη επιμήκυνση που δεν θα κάνει τίποτα άλλο από τα να επιμηκύνει την πλήρη εξάρτηση του ελληνικού δημοσίου στην ΕΚΤ, στους εταίρους ή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να μπορεί να αποπληρώνεται.»

Σε ότι αφορά στην αισιοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει μεταξύ άλλων πως «Θεωρώ ότι όπως η κυβέρνηση (ΝΔ) με το προσχέδιο του προϋπολογισμού ουσιαστικά προσπαθεί να εκφράσει ελπίδες για το μέλλον, κάτι το οποίο θεωρώ λάθος γιατί οι ελπίδες θα πρέπει να βασίζονται στην πραγματικότητα, θα έπρεπε και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή να δηλώσει ευθαρσώς ότι "χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος, με τις μαύρες τρύπες και τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, χωρίς να γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξη της σύγκρουσης μεταξύ του Ρέντσι από την μία μεριά και της Μέρκελ από την άλλη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν μπορεί να υπάρξει ένας προϋπολογισμός ο οποίος να αξίζει το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκε."»

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα...

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top