Διαβάστε στο STAR.GR: Το σχέδιο Γιούνκερ για συμβιβασμό και συμφωνία Ελλάδας-εταίρων

«Διορία» μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου σε Ελλάδα για αίτημα παράτασης του προγράμματος

Διαβάστε στο STAR.GR: Το σχέδιο Γιούνκερ για συμβιβασμό και συμφωνία Ελλάδας-εταίρων
«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά για να υπάρξει ομόφωνη απόφαση που θα είναι αρεστή και στους 19» είναι η επίσημη θέση της Κομισιόν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις Ελλάδας και εταίρων ενόψει Eurogroup.

Σε αυτό το κλίμα ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην τρόικα, μετέφερε στην ελληνική πλευρά επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που περιέχει τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή για συμφωνία Ελλάδας-εταίρων.

Τι είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής; Κάποια ελάχιστα αυτονόητα πράγματα που θέτουν οι εταίροι προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, όπως το ότι για να πάρει η Ελλάδα τώρα τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και τα περίπου 2 δισ. ευρώ αργότερα, θα πρέπει να είναι σε κάποιου είδους επέκταση χρηματοδότησης.

Έτσι, η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει μια παράταση/επέκταση της χρηματοδότησης από τους Ευρωπαίους μέχρι την 31η Αυγούστου και στη συνέχεια να ζητήσει νέο πρόγραμμα.

Το νέο αυτό πρόγραμμα θα έχει πολλά στοιχεία από τα παλιά, ενώ όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, οι εταίροι δείχνουν να δίνουν το «ok» για μείωση του στόχου αλλά στην επικαιροποίηση του επόμενου προγράμματος και όχι τώρα. Επί του παρόντος, οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις μένουν οι ίδιοι.

Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει η αίτηση από την Ελλάδα για επέκταση της χρηματοδότησης το αργότερο στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Τέλος, όσον αφορά την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, ο Ντράγκι φέρεται να είναι έτοιμος να πάρει πίσω την απόφασή του την επομένη κιόλας μέρα που θα δώσουν τα χέρια οι εταίροι με την Ελλάδα… Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top