Handelsblatt: Ο Τσίπρας διακινδυνεύει την τελική ρήξη με την Ευρώπη

«Με τις προγραμματικές δηλώσεις διακινδυνεύει την τελευταία διεθνή αλληλεγγύη»

Handelsblatt: Ο Τσίπρας διακινδυνεύει την τελική ρήξη με την Ευρώπη
«Ο Τσίπρας διακινδυνεύει την τελική ρήξη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Handelsblatt αναφορικά με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Ο Αλέξης Τσίπρας απομακρύνεται από τις ριζοσπαστικές θέσεις. Ένα όμως είναι σαφές: Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να πληρώσει άλλο, όπως μέχρι τώρα. Με τις προγραμματικές του δηλώσεις διακινδυνεύει την τελευταία διεθνή αλληλεγγύη» τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, o πρωθυπουργός έχει κάνει πίσω σε δύο σημαντικά σημεία στο αίτημα για κούρεμα χρέους και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά τονίζει ότι το σημαντικό σημείο τριβής με τους πιστωτές παραμένει: «Ο Τσίπρας απορρίπτει μία παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. “Το μνημόνιο έχει καταργηθεί με την απόφαση των ψηφοφόρων της 25ης Ιανουαρίου” είπε. Θέλει να τερματίσει την πορεία λιτότητας και να ακυρώσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Έτσι κατευθύνεται προς μία ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους του, ακόμη και αν διαβεβαιώνει για το αντίθετο».
tsiprrr.jpg
«Ταυτόχρονα», συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα, «ο Τσίπρας θέλει να πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, να επαναπροσλάβει χιλιάδες απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τα 586 στα 751 ευρώ και το αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ. Αυτές οι εξαγγελίες συνιστούν παραβίαση των συμφωνιών με τους δανειστές και έτσι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν θα είναι εύκολες».

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, o Αλέξης Τσίπρας κατευθύνεται σε μία αντιπαράθεση με την ΕΕ και «ρισκάρει το μέλλον της χώρας του στην Ευρώπη» αλλά εισπράττει στο εσωτερικό της χώρας «πολύ χειροκρότημα».

«Ωστόσο, ο ενθουσιασμός θα μπορούσε να μετατραπεί γρήγορα σε φρίκη, αν ο Τσίπρας εκσφενδονίσει τη χώρα του από το ευρώ» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top