Μάρδας: Στα 2,9 δις ευρώ και όχι στα 5,3 δις έκλεισε το πρωτογενές πλεόνασμα

Θα επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου

Μάρδας: Στα 2,9 δις ευρώ και όχι στα 5,3 δις έκλεισε το πρωτογενές πλεόνασμα

Στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014 παρουσίασε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Όπως ειδικότερα ανέφερε, «το 2014 τα τακτικά έσοδα παρουσίασαν μια μείωση περίπου κατά 1 δισ. ευρώ. Λόγω κάποιων αιτιών που δεν γνωρίζουμε, η χώρα στερήθηκε 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, δηλαδή χάσαμε κοινοτικούς πόρους. Μάλλον οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους, σε λόγους γραφειοκρατίας, διότι όταν κάτι το έχουμε και δεν το παίρνουμε, σημαίνει ότι οφείλεται σ' εμάς και όχι σε κάποιους άλλους.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού είχε θεωρηθεί ότι θα ανέλθει στα 5,3 δισ. ευρώ, αυτό φαίνεται ότι κλείνει στα 2,9 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή, όλων των φορέων που υπάγονται στον κρατικό προϋπολογισμό, αυτό φαίνεται ότι θα κλείσει στα 4,4 δισ. ευρώ».

Ο κ. Μάρδας στην προγραμματική του ομιλία είπε ότι θα υπάρξει καλύτερη εποπτεία των δημοσίων δαπανών και θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού όλων των φορέων της κυβέρνησης. Επιδιώκεται επίσης η αποτελεσματικότερη διαχείριση των ταμειακών πλεονασμάτων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, «έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη άνεση όταν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα». Επίσης θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της ικανότητας της ταμειακής διαχείρισης και της διαχείρισης του δημοσίου χρέους από τον ΟΔΔΗΧ με τον οποίο το υπουργείο είναι σε διαρκή συνεργασία.

Ως προς τα μισθολογικά, επιδιώκεται η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου του Ενιαίου Μισθολογίου. Ειδικότερα, η Κυβέρνηση θα ξαναδεί τα περίπου 20 μισθολόγια και θα επιδιωχθεί να περιοριστούν «αδικίες» και «αδυναμίες» του συστήματος.

Επίσης επιδιώκεται η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου περί δαπανών μετακίνησης των δημοσίων λειτουργών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top