Παρασκευόπουλος: Διάλογος ακόμη και με τους κουκουλοφόρους!

«Πρώτα το Σύνταγμα»: Προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στη φιλοσοφία της Δικαιοσύνης

Σημαντικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη προανήγγειλε ο Νίκος Παρασκευόπουλος στην ομιλία του κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε χαρακτηριστικά «πρώτα το Σύνταγμα» και τόνισε: «Το Σύνταγμα θα είναι στην κορυφή των κανόνων δικαίου. Η τακτική να προτάσσεται ένα μνημόνιο και να ακολουθεί ένας νόμος και το Σύνταγμα να παραμερ��ζεται, δεν έχει θέση στη δικαιοσύνη». Όπως εξήγησε ο ίδιος, η προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σε διεθνή κείμενα ή οδηγίες, «θα προχωρήσει με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και με στάθμιση των κοινωνικών αναγκών και πρωτίστως του Συντάγματός μας».

Ο κ. Παρασκευόπουλος μίλησε για αποσυμφόρηση των φυλακών, κάνοντας λόγο -μεταξύ άλλων- για «εναλλακτικά μέτρα απεξάρτησης τοξικομανών, εκτός φυλακών». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η Δικαιοσύνη «θα είναι αυστηρή έναντι ενόχων για σοβαρά εγκλήματα και επιεικής έως ανεκτική για μικροπαραβάτες».

Ο ίδιος, ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα, πολλά εκ των οποίων συνιστούν σημαντικές αλλαγές στη φιλοσοφία και την απονομή της Δικαιοσύνης:

Μείωση του κόστους προσφυγής των πολιτών στη Δικαιοσύνη
Δρομολόγηση των εργασιών για αναθεώρηση του Συντάγματος
Αυστηρό έλεγχο των λιστών με μεγαλοκαταθέτες
Αναθεώρηση των Σχεδίων Κωδίκων Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας
Επέκταση του θεσμού του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια
Αναθεώρηση του νόμου για τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία για να καλύπτει και τη ρατσιστική δραστηριότητα και όχι μόνο τον ρατσιστικό λόγο
Κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό και των φυλακών ανηλίκων, οι οποίοι θα συμβιώνουν μαζί με ενήλικες στις κανονικές φυλακές με ιδιαίτερη πρόνοια για τις συνθήκες φύλαξής τους.

Παράλληλα, ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για προώθηση της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων της περιόδου της Κατοχής.

«Σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει το πρώτο βήμα θα είναι ο διάλογος. Διάλογος με την πρώτη ευκαιρία και για οποιοδήποτε ζήτημα, διάλογος με υπόπτους, ενόχους, κουκουλοφόρους, τους πάντες. Γιατί όπου δεν γίνεται διάλογος παραμονεύει η βία» κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top