Βαρουφάκης: Ούτε θα σκίσουμε το Μνημόνιο, ούτε θα το εφαρμόσουμε τυφλά

«Η κυβέρνηση δεν θα κάνει καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό»

««Η δέσμευση που έχουμε για το τρέχον πρόγραμμα είναι σεβαστή. Υπάρχει όμως και νέα λαϊκή εντολή για αμφισβήτηση προγράμματος και πρέπει να γίνει και αυτή σεβαστή. Πως παντρεύονται αυτές οι δύο λογικές; Ούτε εμείς θα σκίσουμε το Μνημόνιο, ούτε εσείς όμως να ζητάτε την τυφλή εφαρμογή του» ήταν το μήνυμα που έστειλε στους δανειστές ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό αλλά και ούτε θα θέσει σε κίνδυνο το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,5%.

«Θα προσέλθω στο Eurogroup σκεπτόμενος όλο τον ελληνικό λαό αλλά και το ευρωπαϊκό μας καθήκον» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ο γ.γ. του οποίου , Άνχελ Γκουρία, θα επισκεφθεί την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση ζητά συμφωνία-γέφυρα από τους δανειστές προκειμένου να έχει χρόνο στις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάσει το σχέδιο της, ένα σχέδιο που θα αποτελεί «αμοιβαία επωφελής λύση και για την Ελλάδα και για τους εταίρους της». Μάλιστα, σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει το 70% των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου με το οποίο «κάθε λογικός άνθρωπος θα συμφωνούσε», επισημαίνοντας πως έχει σφοδρές αντιρρήσεις με το υπόλοιπο 30% «το οποίο πρέπει ή να καταργηθεί ή να αναθεωρηθεί» και καλώντας την άλλη πλευρά «να σεβαστεί την εντολή που μας έδωσε ο λαός την 25η Ιανουαρίου».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο Μνημόνιο, έκανε λόγο για τοξικό φάρμακο που είναι κακό «και αυτό το ξέρει και ο γιατρός», ενώ έκανε λόγο για καθεστώς απειλών στην κυβέρνηση «που δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη». Παραλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα πτώχευσε το 2010 και «δόθηκε το μεγαλύ��ερο δάνειο της ιστορίας στο πιο πτωχευμένο κράτος» αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της χώρας σαν πρόβλημα ρευστότητας. «Δεν χρειαζόταν να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι δεν θα είχε αίσιο τέλος αυτή η πολιτική» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Ήρθε η ώρα να ειπωθούν στον δημόσιο ευρωπαϊκό διάλογο όσα λέγονται έως τώρα με τα μικρόφωνα κλειστά. Ακόμα και η Τρόικα παραδέχεται κατ΄ιδίαν ότι το πρόγραμμα δεν αποδίδει» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους προσερχόμαστε με ένα και μοναδικό αίτημα. Να μας δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις μας» επεσήμανε ο ίδιος.

Ο κ. Βαρουφάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για κακή μεταρρυθμιστική πολιτική ωστόσο τόνισε ότι αυτό δεν είναι απόρροια ανικανότητας αλλά οφείλεται στο ότι «οι ισχυροί επέβαλαν στον ηττημένο όρους που δεν είχαν δικαίωμα να επιβάλλουν». «Οι εταίροι μας φέρθηκαν απρεπώς στην κυβέρνηση σας» είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Το πρώτο μνημόνιο και όλα όσα ακολούθησαν ήταν καταδικασμένα να αποτύχουν όποιος και να το εφάρμοζε».

«Τέλος… τρόικα τέλος» είπε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους της (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) αλλά όχι με τα κλιμάκια τεχνοκρατών που έρχονται στην Ελλάδα «με αποικιοκρατική συμπεριφορά» και οι οποίοι «δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να διαπραγματεύονται με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση για τη φύση του προγράμματος».

«Επειδή θα είμαι κλεισμένος σε δυσάρεστες αίθουσες στις Βρυξέλλες, σας λέω ότι εκεί δεν θα σκέφτομαι μόνο το 40% που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλο το λαό. Θα θυμάμαι την αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να ��άλει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά την κριτική του ΚΚΕ για καρτέλ που θέλουν οι εκλογές να μη μπορούν να αλλάξουν τίποτα. Πάνω απ’ όλα, όμως, θα θυμάμαι το μάθημα του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε πει ότι τον “yes man” δεν τον σέβεται κανένας. Δε θα είμαι ούτε “yes man”, ούτε “no man”. Θα πω “ναι” σε κάθε έντιμη πρόταση» είπε ο κ. Βαρουφάκης και κατέληξε: «Θέλω να πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, δεν θα υπάρξει καμία ελληνική ψυχή σε αυτό το κοινοβούλιο που θα συμπεριφέρεται όπως οι μαυραγορίτες στην κατοχή όταν προσεύχονταν “βάστα Ρόμελ”».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top