Τσίπρας: Θα τηρήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις

Ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές και εξεταστική για το Μνημόνιο!

Για τους ��ύριους στόχους της νέας κυβέρνησης και της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μίλησε κατά την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης. Έχω πλήρη συναίσθηση ότι το όραμα μιας Ελλάδας κοινωνικά δίκαιης και εθνικά υπερήφανης περνάει μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες μίας δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους» τόνισε ο πρωθυπουργός, στην «παρθενική» του ομιλία με τη νέα του ιδιότητα στη Βουλή.

«Η πορεία θα είναι μακρόχρονη αλλά στηριγμένοι στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι «θα πετύχουμε γιατί έχουμε σχέδιο διαπραγματευτικό αλλά κυρίως δεν έχουμε δεσμεύσεις, εκτός από μία: να υπηρετήσουμε το συμφέρον του λαού μας,να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο στη συνέχεα ότι δεσμεύεται να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και ότι το κόμμα του θα μείνει στην ιστορία ως το πρώτο που το έπραξε.

Σε μία αιχμή για την προηγούμενη κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι η δική του κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί απαιτήσεις με μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Κατηγόρησε ακόμη την προηγούμενη κυβέρνηση ότι με δική της απαίτηση μπήκε το ασφυκτικό περιθώριο της 28ης Φεβρουαρίου.

«Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη, είμαστε η ελπίδα για μεγάλες αλλαγές» ανέφερε στη συνέχεια. Στο ίδιο πνεύμα διαμήνυσε:

«Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική και λαϊκή κυριαρχία… Ο λαός έδωσε εντολή στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου για αλλαγή πολιτικής. Ζητάμε μία αμοιβαία επωφελή λύση» τόνισε ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχε�� σχέδιο και δεν το φτιάχνει τώρα.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα, όπως η δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε οικογένειες κάτω από τα όρια της φτώχειας ανέφερε, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επαναπροσληφθούν άμεσα οι καθαρίστριες και οι υπάλληλοι των ΑΕΙ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Εξήγγειλε ακόμη μεταρρυθμίσεις στον κρατικό μηχανισμό, με μείωση της σπατάλης και κατάργηση προνομίων.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας:

-Καταργούνται οι στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπάλλήλων υπουργών

-Μειώνονται κατά 50% και περιορίζονται στα 700 τα αυτοκίνητα των υπουργείων.

-Θα πωληθεί το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη («το παράδειγμα του λιτού βίου πρέπει να ξεκινήσει από εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά,

-Αίτημα στην πρόεδρο της Βουλής να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης του προνομίου του βουλευτικού αυτοκινήτου.

-Περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της αστυνομικής του φρουράς κατά 40%, με αντίστοιχες ρυθμίσεις και για τους υπουργούς.

-Ρύθμιση για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά κριτήρια και «κόψιμο» ��ου δεσμού των κομματικών μηχανισμών με τους προϊστάμενους του Δημοσίου

-Ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι υπάρχει σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σε αυτό το πλαίσιο:

-Το ΣΔΟΕ θα ελέγξει κατά προτεραιότητα τις λίστες μεγαλοκαταθετών, τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Λιχτενστάιν

-Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε καπνό και καύσιμα

-Έλεγχος της νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων και των προμηθειών του δημοσίου

«Σε αυτό τον τόπο θα αποδοθεί δικαιοσύνη. ��εν βρισκόμαστε στο σημείο. Δεν διαγράφουμε το παρελθόν, δεν δίνουμε σ��γχωροχάρτι σε κανέναν» τόνισε.

Έτσι:

-Καταργούνται άμεσα οι διατάξεις που δίνουν ποινική ασυλία στις διοικήσεις ΤΑΙΠΕΔ και ΤτΕ.

-Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, «για να διερευνηθούν όλες οι πτυχές και όχι για να εκδικηθούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους» όπως διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας.

-Καταπολέμηση της διαπλοκής στην ενημέρωση, επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση, με την χρήση αποκλειστικά πόρων από το ανταποδοτικό τέλος.

Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΜΜΕ .

Για την Αστυνομία ανέφερε ότι δεν θα έχει ρόλο καταστολής αλλά θα προστατεύει τον πολίτη. «Η ΕΥΠ ονομάζεται Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας, με στόχο την εξωτερική ασφάλεια και όχι την εσωτερική, που θα παραμείνει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη»

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης ότι το μεταναστευτικό καθίσταται ζήτημα συνολικής διαχείρισης και εποπτεύεται από το ειδικό χαρτοφυλάκιο. και θα χορηγηθεί άμεσα η ιθαγένεια στα παιδιά β΄ γενιάς στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ακόμα την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα ύψους 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάσταση από φόρο μεγάλης και πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με παράλληλη έκκληση να ανταποκριθούν στη εθνική προσπάθεια οι πολίτες και να καταβάλλουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014.

Εξήγγειλε ακόμα την επαναφορά της επεκτασιμότητας στις συλλογικές συμβάσεις και των τριετιών, την επιστροφή στο καθεστώς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το αν είναι κάτω των 25 ετών και την υλοποίηση της δέσμευσης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά σταδιακά μέχρι το 2016.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα σταματήσει το «έγκλημα του ξεπουλήματος εθνικού πλούτου» και ότι θα ιδρυθεί ενδιάμεσος φορέας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Μέχρι τότε απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων σε μη αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα.

Ανακοίνωσε ακόμη την ίδρυση ταμείου φυσικού πλούτου με τα έσοδα να πηγαίνουν στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αποτελεί χρέος της Κυβέρνησης να διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο από τη Γερμανία, στην οποία θα έχει κεντρικό ρόλο ο Μ. Γλέζος, ευελπιστώντας στη συμπαράσταση, όπως είπε, όχι όλων των κομμάτων, αλλά των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, ευχαρίστησε τον Π. Καμμένο για την στήριξη της κυβέρνησης και κάλεσε κάθε βουλευτή να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης. «Εμείς δεν ζητάμε συναίνεση στην καταστροφή» τόνισε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top