Εν μέσω πιέσεων και ασφυξίας οι προγραμματικές: ποιά μέτρα θα ανακοινωθούν!

Στη Βουλή στρέφονται σήμερα μάτια και αυτιά

Στις 19:00 αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Την ώρα που το αυτί των εταίρων μας θα είναι στραμμένο στην Αθήνα και οι πιέσεις συνεχίζονται αφού τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξαγγείλει ότι το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις και θα είναι «φτωχότερο» κατά 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α��έξης Τσίπρας στην ομιλία του θα στείλει μήνυμα στους εταίρους, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα δεν θα ζητήσει παράταση του προγράμματος, αλλά επιθυμεί συμφωνία – γέφυρα. Οι διεθνείς πιέσεις, πάντως, παραμένουν, ενόψει και του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τρέχουν.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως σας έχουμε ενημερώσει, θα χωριστούν σε δύο φάσεις, ενώ μέρος τους θα «παγώσει»: μέχρι το τέλος Ιουνίου, οπότε δηλαδή και θα λήξει η συμφωνία – γέφυρα που ζητά η κυβέρνηση και μέχρι το τέλος της τετραετίας, με τον πρωθυπουργό να επικαλείται το εκλογικό αποτέλεσμα και να το χαρακτηρίζει εντολή για ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Για την πρώτη φάση, δηλαδή μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, ο πρωθυπουργός θα υποσχεθεί κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με νέο φόρο, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, επαναπρόσλη��η 3.800 στο Δημόσιο, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καταπολέμηση της διαφθοράς, νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις, επαναφορά της 13ης σύνταξη σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ, επαναφορά του επιδόματος των 360 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ, επιδότηση ενοικίου, δωρεάν ρεύμα σε άπορους και έκδοση κάρτας απεριορίστων διαδρομών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε ανέργους.

Στην δεύτερη φάση, μέσα στα επόμενα τρεισήμισι χρόνια δηλαδή, θα υπαχθούν εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης όπως η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και η αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

Το πακέτο που θα ανακοινωθεί θα είναι φτωχότερο κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, κάτι που θα χρησιμοποιήσει και ως επιχείρημα ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup της Τετάρτης...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top