Κυβέρνηση: ΔΕΝ κάνουμε πίσω. ΔΕΝ δεχόμαστε το Μνημόνιο, θέλουμε χρόνο και νέα συμφωνία

Νέες διευκρινήσεις για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους

​Κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν ότι το Μαξίμου δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να δεχτεί παράταση του Μνημονίου, αντιθέτως θα επιμείνει στο στόχο του, που είναι η συμφωνία σε ένα "πρόγραμμα-γέφυρας" που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους.

Νωρίτερα, αναβρασμό, ενόχληση και δυσαρέσκεια προκάλεσαν στο Μαξίμου διαρροές κύκλων του υπουργείου Οικονομικών πως ο κ.Βαρουφάκης δεν υπογράφει το πρόγραμμα και πως οι εταίροι δίνουν διορία 10 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση για να υπάρξει συμφωνία

Πρώτα διαψεύσθηκε η ύπαρξη των τοποθετήσεων. Ακολούθως διευκρινίστηκε ότι αυτό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι το τελεσίγραφο 10 ημερών και έπειτα τονίστηκε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση.

Κύκλοι του Μαξίμου, ξεκαθαρίζουν πάντως ότι το πρόγραμμα – γέφυρα δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους και αξιολογήσεις, αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας από τους βασικούς όρους που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα – γέφυρα είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Η Ελλάδα λένε δεν θα ζητήσει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος – πέραν των 1,9 δις που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, με την κυβέρνηση να θεωρεί απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δις, ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.

«Το πρόγραμμα-γέφυρα δεν είναι μόνο μια απολύτως λογική πρόταση, αφού θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση» υποστηρίζουν στο Μαξίμου, τονίζοντας πως δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους

Όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι, μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων – δαπανών κτλ) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα δίνει έμφαση στην φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους την επιθυμία της για μια συμφωνία-γέφυρα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισεμπλουμ, όπως γράψαμε νωρίτερα στο star.gr, ξεκαθαρίζει ότι οι εταίροι «δεν κάνουν συμφωνίες για δάνεια-γέφυρα».

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top