Ζ. Κωνσταντοπούλου: Η νεότερη Πρόεδρος της Βουλής και η δεύτερη γυναίκα στο αξίωμα

Το who is who της νέας Προέδρου

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Η νεότερη Πρόεδρος της Βουλής και η δεύτερη γυναίκα στο αξίωμα

​Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξελέγη με ψήφους ρεκόρ στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής και από σήμερα είναι η νεότερη Πρόεδρος και η δεύτερη γυναίκα που εκλέγεται μετά την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

Η κα Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε σε μια έντονα πολιτικοποιημένη οικογένεια και από νωρίς άρχισε να ασχολείται με την πολιτική, αντιμετωπίζοντας στην αρχή αρκετές δυσκολίες.

Την πρώτη περίοδο της εκλογής της ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε γίνει συχνά στόχος από συναδέλφους της μέσα στη Βουλή που προσπάθησαν να συνδέσουν την πολιτική της διαδρομή με το όνομα του πατέρα της Νίκου Κωνσταντόπουλου.

«Με ενοχλεί να με κατατάσσουν στην κατηγορία “γιοί και κόρες”. Δεν έδωσα ποτέ αυτό το δικαίωμα, ούτε στη δουλειά μου, ούτε στις σπουδές μου, ούτε σε καμία εκδήλωση στη ζωή μου», είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή της.

«Ονομάζομαι Ζωή Κωνσταντοπούλου και δηλώνω παρούσα στον αγώνα της γενιάς και του τόπου μου», έγραψε σε ανοιχτή επιστολή της, όταν αποφάσισε να είναι για πρώτη φορά υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα Πρόεδρος της Βουλής γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1976 στην Αθήνα και είναι κόρη του πρώην Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου και της δημοσιογράφου Λίνας Αλεξίου.

Άνθρωποι που την γνωρίζουν καλά λένε ότι από τη μητέρα της έχει κληρονομήσει το ανήσυχο πνεύμα και την εργατικότητά της, ενώ από τον πατέρα της την επιμονή και τη μαχητικότητά της.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου και πήρε το πρώτο της πτυχίο. Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και εξελέγη μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995. Ήταν επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA). ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Πρόγραμμα παροχής δωρεάν Νομικής Βοήθειας του Δ.Σ.Α. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.

Από το 2003 ασκεί μάχιμη δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, με έμφαση στη δυναμική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχοντας χειριστεί πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την κοινή γνώμη.

Στις ευρωεκλογές του 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2012 (Μάιος-Ιούνιος) εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας. Ήταν υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος της Επιτροπής Νομοθετικού Έργου και παρακολούθησης του Μνημονίου.

Στην προηγούμενη Βουλή, ήταν μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Υπήρξε εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και εισηγήτρια σε πολλά νομοσχέδια αλλά και προτάσεις για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top