Έντονες πιέσεις σε Αθήνα ενόψει έκτακτου Eurogroup

Βαθύ το χάσμα Βερολίνου-Αθήνας – Tα μηνύματα από το Euroworking Group

 Έντονες πιέσεις σε Αθήνα ενόψει έκτακτου Eurogroup
Βαθύ δείχνει να παραμένει το χάσμα μεταξύ Αθήνας και εταίρων.

Η χθεσινή συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε ότι το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο να κάνει πίσω, εμμένοντας στην τήρηση του υπάρχοντος προγράμματος.

Η ελληνική πλευρά έκανε σαφείς τις προθέσεις της για πρόγραμμα-γέφυρα έως τον Μάιο, ώστε να υπάρχει χρόνος για διαβουλεύσεις με τους εταίρους και να οδηγηθούμε σε ένα «νέο συμβόλαιο» με την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο Σόιμπλε φάνηκε να μην θέλει να μπει σε μια τέτοια συζήτηση, σχολιάζοντας απλά ότι η Αθήνα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πρόγραμμα που ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου.

Πάντως, σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση η γερμανική κυβέρνηση τόνισε ότι «η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ», αφήνοντας πολλές αιχμές για κόμματα που «κατά τον προεκλογικό αγώνα έδωσαν υποσχέσεις σε βάρος τρίτων».

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα «ούτε εκβιάζει αλλά και ούτε εκβιάζεται» και τώρα τα βλέμματα, πλέον, πέφτουν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα γίνουν την Κυριακή.

Ανησυχίες και ενστάσεις στο Euroworking Group

Με σκοπό την προετοιμασία της συνεδρίασης του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου αλλά και το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ στις 11 του ��ηνός, συνεδρίασε χθες το Euroworking group στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε στενό μαρκάρισμα από τους εκπροσώπους άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ζητούσαν να μάθουν αναλυτικά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΟΕ (Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης παρέπεμπε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που αναμένονται την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές ήταν οι αντιπροσωπείες που συμβούλευαν την Ελλάδα να ζητήσει νέα παράταση στο πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου για να μην βρεθεί η χώρα στο κενό. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top