ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Δεν θα πληρώσουν οι Eυρωπαίοι την αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα κύριε Βαρουφάκη

Όλο το παρασκήνιο από την συνάντηση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ με τον Αντικαγκελάριο Γκάμπριελ

​Μετά την κρίσιμη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογο του Β.Σόιμπλε, με τον οποίο συμφώνησαν ότι διαφωνούν, �� Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης είχε ακόμη μια συνάντηση-κορυφής με τον Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα στην Αθήνα πως δεν ...πρόκειται να πληρώσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι την αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα.

«Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να εκλέξει δημοκρατικά μια νέα κυβέρνηση και φυσικά κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να προσδιορίσει εκ νέου την πολιτική της, ειδικά όταν έχει μια καθαρή εκλογική εντολή. Ένα όμως πρέπει να είναι σαφές: οι συνέπειες, ειδικά οι οικονομικές συνέπειες ενός επαναπροσδιορισμού της ελληνικής πολιτικής, δεν μπορούν να μεταφέρονται σε άλλες χώρες και να πληρώνονται εκεί από τους φορολογούμενους» είπε χαρακτηριστικά ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετά τη συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη και έκανε λόγο για «θέση αρχής» της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος ζήτησε την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από την Αθήνα, ενώ αναγνώρισε ότι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πλέον την ως τώρα πορεία ως «μη ανεκτή», επισημαίνοντας ότι η «Ατζέντα 2010», δηλαδή το πακέτο μεταρρυθμίσεων του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Στρέντερ ήταν «ένα απαλό καλοκαιρινό αεράκι» μπροστά σε αυτό που αναγκάστηκαν να υποστούν οι πολίτες στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ο Γερμανός πολιτικός επέμεινε πως αυτό είναι ευθύνη της ίδιας της Ελλάδας.

«Πρέπει όμως να το πούμε καθαρ��: το ότι αναγκάστηκαν να τα υποστούν αυτά δεν είναι ευθύνη της ΕΕ ή της τρόικας, αλλά των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Ελλάδα - ανεξάρτητα αν ήταν συντηρητικές, ή, δυστυχώς, και σοσιαλιστικές. Έφεραν τη χώρα σε τρομακτική κατάσταση και την εκμεταλλεύτηκαν και έκαναν και το κράτος, λίγο-πολύ, λάφυρο» τόνισε

Ο κ.Γκάμπριελ διαβεβαίωσε πάντως ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πάντα «ώστε να παραμείνουμε μαζί στην Ευρώπη, μαζί στην Ευρωομάδα».

Ο κ.Γκάμπριελ είπε ακόμη ότι τα κράτη μπορούν να συζητούν, ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος με το γεγονός ότι ο κ.Βαρουφάκης συμφωνεί στο να υπάρχει πρόγραμμα.
Ο ίδιος τόνισε ότι ένα πρόγραμμα πρέπει να υπάρχει και ότι σε αυτό το πρόγραμμα πρέπει όλη η Ευρώπη να είναι ενωμένη.
Βαρουφάκης: Θέλουμε ένα νέο πρόγραμμα-Δεν φταίμε εμείς για το ντόμινο της κρίσης

Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι «μια κοινή ευρωπαϊκή πλατφόρμα που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα, πολύ σύντομα, το οποίο θα καταστήσει την ελληνική οικονομία βιώσιμη, σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται».

«Ερχόμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε για πρώτη φορά έναν διάλογο σχετικά με το πώς θα ελαχιστοποιήσουμε το κόστος της ελληνικής κρίσης, όχι μόνο για τον Έλληνα αλλά και για τον Φινλανδό, τον Γερμανό κλπ» είπε από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως είπε, «δεν θα υπήρχε τίποτα πιο εύκολο από το να πούμε δώστε μας την επόμενη δανειακή δόση, ως μέρος του υπάρχοντος προγράμματος, αυτό όμως δεν θα τραβούσε την προσοχή σας, και θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή σας».

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, η Ελλάδα μπορεί να είναι η πρώτη πέτρα του ντόμινο ,αλλά δεν είναι υπεύθυνη για την επίδραση ντόμινο.

«Η κυβέρνηση εξελέγη για να βάλει τέλος σε αυτή την προσποίηση προς τους λαούς της Ευρώπης, ώστε να αποκαταστήσει την αλήθεια σε ό,τι αφορά τις συνθήκες τόσο της ελληνικής κοινωνικής αγοράς όσο και της προβληματικής αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης», συμπλήρωσε.

Κληθείς να απαντήσει αν στο επόμενο Eurogroup θα παρουσιάσει κάποια στοιχεία της ελληνικής πρότασης, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι αν και δεν γνωρίζει ακόμη την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, «πολύ δύσκολα θα πίστευα ότι, όποια και αν είναι η ατζέντα, δεν θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω τον "οδικό χάρτη" που προτείνουμε για τις κρίσιμες επόμενες εβδομάδες, αλλά και τον τρόπο κατά τον οποίο η Ελλάδα θέλει να φθάσει σε ένα "νέο συμβόλαιο" με την Ευρώπη, που θα αλλάξει την λογική του τρέχοντος προγράμματος σε μια λογική την οποία θα εκτιμούμε και θα στηρίζουμε όλοι».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top